Bitcoins traden

Wil je graag alles weten over Bitcoins traden en hoe je er geld mee kunt verdienen? In dit blog leggen we je de belangrijkste informatie uit en geven we je een 8-stappenplan hoe jezelf kunt starten met Bitcoin trading en alles wat hierbij komt kijken. Van het uitkiezen van een betrouwbaar trading platform tot hoe je een trade plaatst. 

Ook laten we je een trade voorbeeld zien en geven we je verschillende tips. Klaar om te leren? Lees dan snel verder!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk als je trade. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden, dus geen financieel advies. Als je trade kan je (een deel van) je inleg verliezen. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. Sommige links in dit artikel zijn gesponsord om onze content gratis te houden. 

Wat is Bitcoins traden?

Bitcoins traden is een vorm van crypto trading waarbij je (vaak) een hefboomeffect gebruikt. Dit houdt in dat je niet investeert in Bitcoins, maar juist speculeert dat de markt stijgt of daalt. Dit kan je doen door te traden. 

Wil je liever investeren dan traden? Lees dan ons blog: investeren in Bitcoins

Hoe werkt Bitcoins traden? 

Het traden van Bitcoins kan op verschillende manieren. Je kan daytraden (dagelijks handelen) of swingtraden (de grotere koersbewegingen traden ). Onder de kop: Hoe begin je met Bitcoins traden? Leggen we je in een 8 stappenplan uit hoe Bitcoin trading precies werkt. 

Hoe werkt Bitcoins traden

Is Bitcoins traden veilig?

Om veilig te kunnen traden, hebben we vier belangrijke tips voor je onder elkaar gezet:

Tip 1: Weet waar je in investeert

Dit klinkt misschien raar, maar het is naar onze mening de belangrijkste tip. Als je nog niet weet wat Bitcoin is dan raden we je aan om de whitepaper van Bitcoin te lezen. 

Tip 2: Zorg voor een veilige wallet

Een crypto wallet komt in verschillende soorten. Online en offline. Als je trade kan je een deel van je Bitcoins beveiligen op een wallet. Met het overige deel kan je traden via een trading platform. 

Tip 3: Trade alleen op beveiligde apparaten en netwerken

Helaas zien we nog steeds dat mensen op openbare netwerken traden. Dit raden we je af, omdat hackers op een eenvoudige manier binnen je computer kunnen komen.  Gebruik altijd je eigen laptop en je eigen internetverbinding. 

Tip 4: Trade niet met geld dat je niet kunt missen

Samen met de eerste tip zijn deze twee tips belangrijk. Weet waar je in investeert, maar wees je ook bewust dat je geld kunt verliezen. Trade dus nooit met geld dat je nodig hebt om de rekeningen van te betalen of dat je nodig hebt als financiële buffer. 

Hoe begin je met Bitcoins traden? 

Hoe begin je met Bitcoins traden? Via de volgende 8 stappen kan je een account aanmaken, geld storten op je account, een technische analyse maken, een positiegrootte bereken, een trade openen en sluiten om er vervolgens via je trading dagboek te leren van je fouten en je successen. Klaar voor? Lees dan het onderstaande stappenplan nauwkeurig door. 

Stap 1: Zoek een trading platform

Een goed Bitcoin trading platform vinden is de eerste stap die je moet nemen om te kunnen traden. Wij gebruiken zelf op ByBit om Bitcoins te traden. Het platform ziet er in het begin ingewikkeld uit, maar gelukkig zijn er veel video’s en artikelen als je er niet goed uit komt. 

In dit stappenplan behandelen we alle stappen die je moet nemen om een account aan te maken op ByBit. Hier leggen we je alles uit. Van het storten van geld op je account tot het bijhouden van een trading dagboek. 

Stap 2: Open een account

Ga naar de website van ByBit. Hier kan je met je mailadres of telefoonnummer en een wachtwoord naar keuze direct een account aanmaken. Vervolgens krijg je een bericht die je moet verifiëren en je kan aan de slag! Maar dan moet je uiteraard wel eerst even wat geld storten op je account. Daarna kan je van start met Bitcoins traden!

Na het maken van je account kan je ervoor kiezen om een 2FA in te stellen. Ook kan je via het platform veel leren over traden. Dat is ideaal omdat we in het begin van onze Bitcoin trading carrière video’s van YouTubers hebben gekeken die het zelf nog niet helemaal begrepen. Hun eigen platform is dus ideaal om te leren over traden en hoe je het platform kan gebruiken. 

Hoe zit het dan met de fee’s die je moet betalen?

Als je een trade opent via een limit order krijg je betaald om te traden. Je bent dan een maker, creëert liquiditeit en krijgt daardoor een 0,025% tegemoet. 

Als taker, iemand die een market order opent, creëert geen liquiditeit en moet een fee van 0,075% betalen. Maar als je een trader bent gebruik je nooit een market order om een trade te openen. Daarom betaal je dus nooit een fee op ByBit als je een trade opent.

Een taker betaalt dus eigenlijk de maker om te traden. Bij andere platformen moet je betalen als je een maker bent. Via ByBit bespaar je dus geld als je via hun platform trade.   

Wil je graag beginnen met traden? Open dan een account bij ByBit en volg ons 8-stappenplan als je een trade wilt plaatsen >>>

Bitcoins traden ByBit

Stap 3: Geld storten op je account

Natuurlijk moet je ook wat geld op je account storten om te kunnen traden. Dit kan je doen via het kopje assets in de menubalk. Hier kun je via je spot account binnen ByBit met ideal, creditcard of paypal Bitcoin kopen. 

Daarna kan je je bitcoin transfereren vanaf je spot account naar je derivatives account binnen het platform. Daarna kan je starten met bitcoins traden. 

Heb je al wat bitcoin? Dan kan je het ook storten naar je derivatives account in ByBit. Je ziet dan een qr-code staan die je moet scannen vanaf de wallet waarvan je bitcoin wilt versturen. Controleer de gegevens en klik op verzenden.

Let op: Je kan ook een klein percentage van een Bitcoin kopen of versturen naar je account. Dit raden we je aan omdat traden speculatief is en daarom is het verstandig om met een klein bedrag te beginnen. 

Kijk naar je eigen financiële situatie en hoeveel geld je kan missen. Al is het maar een tientje. Ook met een klein bedrag kan je beginnen met traden. Je hebt dus geen duizenden euro’s nodig om traden onder de knie te krijgen.

Stap 4: Maak een technische analyse

Een technische analyse (TA) is belangrijk als je wilt traden. In een TA bepaal je de instapprijs, verkoopprijs en je stop-loss. Dit kan in een stijgende of dalende markt. 

Verwacht je dat de prijs van Bitcoin gaat sijgen? Dan kan je long gaan en als je verwacht dat de  prijs gaat dalen kan je een short positie openen.

Uiteraard geven we je ook voorbeeld trade, zodat je precies kan zien hoe een trade eruit ziet. De TA is gemaakt op de website van Tradingview.com. Dit is de bekendste TA software die er is en wordt gebruikt door investeerders en traders in verschillende soorten assets als crypto, commodities en aandelen.

Voorbeeld van een TA: 

Technische analyse Bitcoins traden

Bij de volgende stappen leggen we je uit welk risico je loopt en hoe je een trade kan plaatsen. 

Stap 5: Bereken je positie grootte

Na het maken van je TA bereken je altijd de positie grootte van de trade die je voor ogen hebt. In ons geval is het een long trade. Wij maken zelf altijd gebruik van de Bitcoin positie calculator van Doopiecash

Bij het volgende Bitcoins traden voorbeeld hebben we een account van 100 dollar en hier is de positie grootte ook op berekend. Dit is een voorbeeld van een defensieve trade. Hoe hoger je RRR, in ons geval 3, hoe hoger het rendement. RRR staat niet voor niets voor risk-reward-ratio. 

Het risico dat we willen lopen is 1% van ons account. Als de stop-loss prijs, wat stop verliezen betekent, wordt geraakt worden we uit de trade gehaald. Met een account van 100 dollar verlies je dan maar 1 dollar, terwijl je 3 dollar kan verdienen als je take profit prijs, wat winst nemen betekent, wordt geraakt. 

Tip: Je kan ook met een kleiner risico percentage Bitcoins traden (0,5% of 0,25%). Dan kan je nog vaker traden. Ook als je maar een klein bedrag in je account hebt staan. 

Hier het voorbeeld van de positie berekening, zodat je zelf duidelijk kan zien hoeveel geld je kan verdienen en verliezen:

 positie calculator voor bitcoins traden

Moet ik leverage toepassen bij deze trade? Nee, omdat je maar 37 contracten, wat gelijk staat aan 37 dollar, nodig hebt om deze trade te openen. 

Heb je een account van 100 dollar en heb je 300 contracten nodig om een trade te kunnen plaatsen? Dan moet je 300 / 100 = 3. Je hebt dan een leverage van 3 nodig om te kunnen traden. 

Wij laten onze leverage altijd op 10 staan omdat wij geen gekke trades plaatsen. Leverage maakt een trade alleen goedkoper en houdt niet in dat je meer geld kan verdienen. Daarom gebruiken wij en vele andere traders altijd een leverage factor van 10.  

Vind je het fijner om de leverage te veranderen? Dan kan je dat natuurlijk doen. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van traden en jij gaat die zelf ook naarmate de tijd ontwikkelen.

Stap 6: Plaats je entry en je stop-loss

Na het berekenen van de positie grootte is het tijd om de trade te plaatsen. Dit doen we zoals eerder gezegd op het trading platform van ByBit. 

In de menubalk zie je derivatives staan. Als je daar met je muis op staat komt er een drop-down menu. Nu moet je met je muis naar inverse perpetual en kies je voor BTCUSD. 

Nu is het tijd om je entry en je stop-loss in te vullen. Kijk goed naar de instellingen die we gebruiken als isolated, het vakje Buy Long with TP/SL en de groene knop Buy Long, dit omdat je speculeert dat de prijs van Bitcoin stijgt van 42070 dollar naar 45477.5 dollar.

Ook vullen we hier direct de stop-loss in. Als we dan worden uitgestopt verliezen we maar 1% van ons totaal account, in dit geval is dat 1 dollar.  

Let op: als je geen stop-loss gebruikt, verlies je meer dan 1%. Gebruik dus altijd een stop-loss. Daarna plaatsen we individueel de take profits vis conditional limit orderd. Ook dit laten we je stap-voor-stap zien.

Zie voorbeeld op ByBit hieronder:

entry en stop-loss voor bitcoins traden plaatsen

Stap 7: Plaats je take profit(s)

De take profit plaatsen we met een conditional limit order. Onder bepaalde condities, in dit geval de take profit, wordt de trade met winst gesloten als de take profit prijs van 45477.5 dollar wordt aangeraakt.

Kijk hier ook goed naar de instellingen die we gebruiken als trigger price (1 dollar onder de take profit prijs om te triggeren dat je winst wilt nemen), de orderprijs (je take profit prijs), vervolgens vink close on trigger aan en klik je daarna op sell/short. Nu zijn is je take profit geplaatst

Extra uitleg over take profits: Je moet tegen een buy/long order een sell/short order zetten en visa versa geldt dat hetzelfde als je een short positie opent. Dan moet je een take profit instellen met de groene knop.  

Ook kan je meerdere take profits plaatsen. Dit kan je doen door de 37 contracten te verdelen over verschillende verkoopprijzen. 

Voorbeeld: 

 • Zeventien contracten sluiten/uitbetalen bij 45477.5 dollar;
 • Twintig contracten laten sluiten/uitbetalen bij 45977.5 dollar.

In het begin adviseer ik je om eerst met één of twee take profits aan de slag te gaan. Als je jezelf verder ontwikkelt, het platform en Bitcoins traden goed begrijpt, kan je nog meer take profits instellen. 

take profits plaatsen voor bitcoins traden

Stap 8: Houd een trading dagboek bij

En als laatst is het verstandig om direct vanaf het begin een order dagboek bij te houden. Je kan dan zien waar trades goed gaan en waar ze minder goed gaan als je regelmatig wordt uitgestopt, niet wordt gevuld of als je juist winst maakt. Leer van je fouten en zo wordt je na elke trade een beetje beter in Bitcoins traden.

In je trading dagboek vullen we de volgende gegevens in:

 • De datum waarop je de trade opende;
 • Aantal BTC in account voor de trade;
 • Type trade (long of short);
 • Risicopercentage;
 • Instapprijs;
 • Take profits;
 • Stop-loss;
 • Contracten in USD;
 • RRR;
 • BTC in account na trade;
 • De datum waarop de trade beëindigde; 
 • Hoe ging de trade?

Vind je de bovenstaande informatie waardevol en wil je één keer per maand een update van onze blogs? Meld je dan hieronder aan!

Wij beloven geen spam, geen signals en geen valse beloftes, wel gouden informatie over traden en investeren net zoals dit blog item!

Conclusie: Bitcoins traden

Zoals je hebt kunnen zien en lezen in dit artikel is Bitcoins traden redelijk eenvoudig als je het een paar keer hebt gedaan. Loop dus altijd alle stappen na als je een trade opent.

Hoe lang duurt het voordat ik een succesvolle trader wordt?

Sommige traders zijn succesvol binnen een paar maanden en andere pas na één tot twee jaar. En helaas zullen sommige het nooit kunnen. Niet omdat traden lastig is, maar wel omdat ze hun emoties niet onder controle kunnen houden.

Wij zijn zelf op het punt dat we quitte spelen. Drie trades worden we uitgestopt en bij de vierde worden alle take profits geraakt. Ook dit varieert. Sommige weken gaan beter dan andere. 

Geef jezelf de tijd om het te leren en houd je emoties onder controle. Kan je dat niet? Dan kan je nooit succesvol bitcoins traden.  

Durf je het aan? Open dan een account bij ByBit en volg ons 8-stappenplan als je een trade wilt plaatsen >>>

Wil je graag leren traden van experts? Bekijk dan deze swing trading cursus. Liever een daytrading cursus? Bekijk dan deze cursus daytraden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *