Bitavo kosten

Je denkt dat Bitvavo een goede partij is om te investeren in cryptomunten. Maar je vraagt je af welke Bitvavo kosten er zijn. We verklappen je alvast dat er drie verschillende soorten zijn. Welke percentages je betaalt, leggen we je uit in dit blog. En om alles te verduidelijken hebben we aan het einde van dit artikel een tabel gemaakt. In dit tabel zie je overzichtelijk de verschillende kosten die je moet betalen.  

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk als je investeert. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden, dus geen financieel advies. Als je investeert kan je (een deel van) je inleg verliezen. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. Sommige links in dit artikel zijn gesponsord.

Waarom zijn er fee’s/ transactiekosten bij Bitvavo?

Anders dan geld opnemen bij een bank heb je met cryptovaluta geen regelgeving en geen toezicht van banken, overheden of andere instanties. Natuurlijk willen overheden en banken dat transacties gereguleerd kunnen worden, maar dat is vrijwel onmogelijk. En als ze een manier vinden, zorgen de die-hard crypto investeerders wel voor een andere manier. Je betaalt als investeerder onder andere voor je anonimiteit, maar uiteraard ook aan een crypto miners en nodes.

Wanneer je een transactie (kopen of verkopen) aangaat op Bitvavo moet je handelskosten betalen. Deze percentage wordt in rekening bij je gebracht omdat je GAS- fee’s moet betalen als je een transactie laat uitvoeren op de blockchain. Ook betaal je handelskosten aan Bitvavo omdat je hun platform gebruikt. 


Transactiekosten is gebaseerd op vraag en aanbod; maar ook of de netwerk het aankan. 

Ja, transactiekosten kunnen in de toekomst veranderen en dat kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat de vraag steeds groter wordt, waardoor het netwerk het aantal gebruikers niet meer aan kan. Als we kijken naar andere crypto exchanges verhogen zij al hun prijzen. Dit komt omdat er steeds meer vraag naar cryptovaluta is.


Wie gaan dan aan de slag met het verwerken van transacties? 

Een deel van de transactiekosten die je op Bitvavo en andere crypto brokers betaalt, zijn vergoedingen voor crypto miners of nodes. In het kort: een crypto miner en nodes zorgen ervoor dat transacties worden nagekeken en bevestigd in de blockchain.

Miners krijgen een vergoeding omdat zij veel kosten moeten maken zoals elektriciteit en verschillende computeronderdelen om de transacties uit te kunnen voeren in de blockchain. En uiteraard houden zij daardoor het netwerk veilig.


Wat doen nodes anders dan miners?

Nodes verifiëren ook transacties, maar zij hoeven te investeren in computeronderdelen of andere voorzieningen. Zij moeten wel veel waarde van een munt hebben om als node überhaupt uitgenodigd te worden. Ook leggen zij een deel van hun eigen vermogen in. Als zij een fout maken, dan moeten zij dat deel als ‘boete’ betalen. En als alles goed is gegaan, krijgen zij net als een miner een vergoeding voor het bevestigen en veilig houden van het netwerk.

Bitvavo transactiekosten

Welke 3 verschillende soorten Bitvavo kosten zijn er? + Tarieven

Bitvavo kosten zijn er in drie verschillende vormen. Zo zijn er opname- en stortingskosten, handelskosten en transactiekosten. De verschillende kosten die je kan maken, zijn ook verschillend opgebouwd en kan het bedrijf wijzigen. Wil je handelen in crypto? Bekijk dan altijd de kosten die je moet maken. Helaas hebben we in het verleden wel eens domme fouten gemaakt toen crypto nog nieuw was 😅

Gelukkig is Bitvavo makkelijk te gebruiken en kan je gratis geld storten via Ideal, bankoverschrijving, creditcard of PayPal. Maar ze hebben tijdelijk ook een actie. Als je via de link hieronder een account aanmaakt betaal je over de eerste €1000 die je investeert geen handelskosten. Wil je dat ook?

Meld je gratis aan en betaal over de eerste €1000 die je investeert via Bitvavo geen handelskosten>>>

Bitvavo handelskosten:

Als crypto trader of investeerder maak je gebruik van een handelsplatform. En voor het gebruiken van het platform betaal je handelskosten. Hoe meer je investeert via het platform hoe minder handelskosten je hoeft te betalen. Deze kosten betaal je ook als je crypto verstuurt naar een ander platform. Schrik niet. Het is echt centen werk.

Er wordt wel onderscheid in percentages gemaakt tussen markt makers en mensen die weer geld uit de markt halen. Waarschijnlijk kan je het zelf al raden, maar deze kosten ook wel de maker- en takerfee genoemd. 

Bitvavo transactiekosten 

We hebben je al wat verteld over miners en nodes. Zij zorgen ervoor dat crypto gedecentraliseerd is en blijft. De transacties in de blockchain worden dus niet in de gaten gehouden door de overheid, banken of andere financiële instanties.

Het decentrale systeem zorgt voor anonimiteit en gaat zoals je al begrijpt geen belastinggeld naartoe. Dit zorgt ervoor dat er natuurlijk transactiekosten in rekening gebracht moet worden. Deze kosten worden ook wel GAS-fee’s genoemd. 

Waarom krijgen miners en nodes een vergoeding?

De transactiekosten worden aan de miner of node betaald voor het registreren, verifiëren en uitvoeren van transacties op de blockchain. Uiteraard gebeurd dit niet door één persoon of bedrijf, want er zijn altijd meerdere miners of nodes nodig om transacties te bevestigen. Dit zorgt ervoor dat transacties in de blockchain veilig zijn. 

Ook hier geldt: GAS-fee’s zijn in het algemeen goedkoop en worden door de jaren heen steeds goedkoper omdat veel blockchain netwerken worden geoptimaliseerd. Ook verschilt het per cryptovaluta hoeveel kosten er exact betaald moeten worden. 

Bitvavo opname- en stortingskosten 

Ook kunnen er kosten in rekening worden gebracht als je geld wilt storten, opnemen of versturen naar een andere crypto wallet. Deze kosten zijn net als de andere kosten laag en vaak te verwaarlozen. Deze percentages zijn gebaseerd op de cryptovaluta die je wilt versturen. Soms is het verstandig om een munt te converteren naar een andere munt om lagere handelskosten te betalen.

Screenshot van de Bitvavo stortingskosten

Hoeveel kosten betaal je voor het verhandelen van crypto op Bitvavo?

Alle transacties op Bitvavo vinden altijd plaat tussen een maker en een taker. Een maker zorgt ervoor dat er liquiditeit in de markt komt. Zij maken orders en voegen deze toe aan het orderboek.

Een taker is iemand die een order plaatst om van de maker iets te kopen. De ‘bestelling’ sluit dus aan op de maker.

Een maker zorgt ervoor dat er geld in het systeem komt en hoeft daarom lagere handelskosten te betalen. Makers betalen namelijk maar 0,15% handelskosten. Takers zijn de kopers en creëren geen liquiditeit. Dat zorgt ervoor dat zijn meer handelskosten betalen dan makers. Daarom betaal een taker 0,25%. 


Kunnen de handelskosten goedkoper?

Ja, de handelskosten worden lager naarmate je meer koopt en verkoopt. Als je een grote investeerder bent, krijg je steeds lagere handelskosten!

Hieronder laten we je exact zien hoeveel transactiekosten je betaalt als maker en als taker. In het tabel kan je goed zien wanneer je korting krijgt als taker en als maker. Deze kortingen zijn wel gebaseerd op het handelsvolume de afgelopen dertig dagen. Je kosten kunnen maandelijks verschillen als je niet altijd een vast bedrag investeert.

Als particuliere investeerder is de kans klein dat je met deze bedragen in de markt actief bent. Vaak zijn dit grote bedrijven of particuliere investeerders die actief aan het handelen zijn via het platform.

Screenshot van de Bitvavo handelskosten

Conclusie: Bitvavo transactiekosten

In dit blog heb je alle kunnen lezen over de verschillende kosten die je kan krijgen op Bitvavo. De transactie-, opname-, stortings- en handelskosten zijn in het algemeen te verwaarlozen. Het komt echt neer op centenwerk als je niet meer dan een paar duizend euro direct investeert. En zelfs dan betaal je waarschijnlijk nog geen €1.

Als beginner is Bitvavo interessant, omdat ze lage kosten hanteren en een eenvoudig te gebruiken app en website hebben.


Meer weten over investeren via het platform van Bitvavo?

Voel je vrij om via de link hieronder de website te bekijken, en als je net als meer dan 1.000.000 andere Nederlanders ook een goed gevoel bij Bitvavo hebt, kan je je ook via de link aanmelden. Ook hoef je dan over de eerste €1.000 die je investeert geen handelskosten te betalen. Scheelt toch weer een paar cent 😉

Naar de website van Bitvavo >>>

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *