crypto belasting

Tegenwoordig investeert iedereen in cryptovaluta. Zelfs op verjaardagen hebben mensen het over cryptomunten. Maar veel weten niets over crypto belasting en hoe dit precies werkt. Daarom hebben we in dit blog de 7 belangrijkste vragen beantwoordt. Binnen een paar minuten weet je er alles over!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk als je investeert. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden, dus geen financieel advies. Als je investeert kan je (een deel van) je inleg verliezen. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. Sommige links in dit artikel zijn gesponsord.

Wat is crypto belasting? 

Belasting over cryptovaluta is eigenlijk gewoon je inkomstenbelasting. Als je als particulier crypto bezit valt dit onder box 3. Dit is dezelfde box waar je ook je aandelen, spaargeld en andere investeringen als crowdfunding en commodities (goud, zilver en platinum) aangeeft.

Wanneer valt het niet in/onder box 3? 

Als je een miner of trader bent en je er geld mee verdient, dan moet je het opgeven als inkomsten uit overig werk (box 1). Dan wordt dit bedrag bij je totale inkomsten opgeteld en moet je over dit bedrag uiteraard ook belasting betalen.

Ik word uitbetaald in cryptovaluta. Valt dit dan onder box 1 of box 3? 

Op het moment dat je wordt uitbetaald in cryptovaluta moet je de waarde van de munt omrekenen naar euro’s. Deze manier van betaling wordt ook wel natura genoemd. En valt net onder box 1. 

Kan de belastingdienst je crypto zien? 

Uit onze eigen ervaring kan de belastingdienst crypto niet zien. Het totaalbedrag van ons crypto portfolio geven we zelf elk jaar netjes aan. De kans is er wel dat andere brokers de informatie wel doorsturen of dit in de toekomst gaan of moeten doen. Zo geven partijen als DeGiro, Bux Zero en je bank de bedragen wel netjes door aan de belastingdienst. Je hoeft het dan zelf alleen even te dubbelchecken en aan te passen als dit nodig is.

Crypto exchanges en brokers doen dit naar onze ervaring nog niet. Maar dat kan in de toekomst uiteraard veranderen.


Moet ik mijn crypto aangeven bij de belastingdienst? 

Ja, als particulier en bedrijf moet je crypto aangeven. Afhankelijk van je situatie kan dit in box 1, 2 of 3 zijn. Box 1 als je er actief geld mee verdient als minder of trader. Als je alleen hebt geïnvesteerd in cryptomunten moet je het opgeven in box 3. 

In sommige gevallen valt het als ondernemer in box 2. Dit blog focussen we op particulieren, dus als je meer wilt weten over box 2 en welke voorwaarden hieraan zitten, raden we je aan om in het volgende stukje tekst op de link te klikken. Je wordt dan doorgestuurd naar de website van de belastingdienst.

Welke belasting betaal je over crypto? 

Crypto belasting in box 1 is afhankelijk van het bedrag dat je hebt verdient in een jaar tijd. De onderstaande tarieven gelden alleen als je de aow leeftijd nog niet hebt bereikt. Ben/ga je met pensioen dan gelden er andere tarieven. We verwijzen je dan naar de website van de belastingdienst. Ook om de huidige percentages te zien, want die kunnen jaarlijks veranderen.


Tarieven box 1:

crypto belasting percentages box 1

Tarieven box 3:

crypto belasting percentages box 3
Zie ook volgende foto

Op het moment van schrijven zijn dit de huidige tarieven. Maar je betaalt het alleen over het fictief winst tarief dat de overheid heeft berekend voor onder andere aandelen, commodities en crypto.

Hier zijn wij uiteraard geen expert in, dus verwijzen we je graag naar een belastingadviseur. De adviseur kan je er alles tot in detail vertellen hoe het exact zit.

Percentages fictieve winst:

crypto belasting percentages box 3 met winst percentages


In de volgende video laat Tim van LangzaamRijker je twee voorbeeldberekeningen zien.
 


Wanneer betaal je belasting over cryptovaluta?

Dit is afhankelijk van je situatie. Als je onder box 1 valt, kan je het zien in de foto die we bij box 1 hebben geplaatst. Bij box 3 is dit wel anders. Je hebt namelijk een heffingsvrij vermogen tot €50.000 als je alleenstaand bent. Heb je een fiscaal partner? Dan heb je samen een heffingsvrij vermogen tot €100.000. Het is wel belangrijk dat je de juiste peildatum aanhoudt.

Wat is de peildatum die je moet hanteren voor de inkomstenbelasting?

De peildatum voor crypto belasting is altijd van het jaar waarover je inkomstenbelasting doet. Doe je in 2023 de inkomstenbelasting over 2022? Dan moet 1 januari 2022 00.01 aanhouden als peildatum. De koers van de cryptomunten moet je dan omrekenen naar euro’s. 

Kinderen onder de 18 vallen onder jouw inkomstenbelasting!

Heb je een kind onder de 18 die cryptovaluta bezit? Dan kan het zijn dat je je heffingsvrije vermogen overschrijdt. Uiteraard moet jullie totaalwaarde wel meer dan €50.000 (alleenstaande ouder zonder fiscaal partner) of €100.000 (fiscale partners met kinderen). Houd dit in je achterhoofd als je de inkomstenbelasting zelf doet. 

Wat als je crypto niet aangeeft aan de belastingdienst? 

Als je geld verdient met crypto trading, investeren of minen moet je dit altijd aangeven aan de belastingdienst. Als je dit niet doet riskeer je een (geld)boete en een straf. En dat wil je liever niet, want dit kan tot in de duizenden euro’s of meer lopen.

Conclusie: Crypto belasting

In dit blog heb je gelezen dat crypto belasting onder je inkomstenbelasting valt. In welke box dit precies valt, is afhankelijk van je situatie. Miners en traders moeten het als particulier onder inkomsten uit overig werk (box 1) invullen en bij investeerders valt het vaak onder box 3.

Weet je nog niet goed wat er voor jouw persoonlijke situatie geldt? Dan raden we je aan om dit te bespreken met een belastingadviseur. De adviseur kan je er vast en zeker alles over vertellen.

Bronnen: Belastingdienst, KvK,

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *