Crypto crash

Veel dingen zijn niet zeker maar een crypto crash is en blijft onvermijdelijk. Natuurlijk heeft de korte historie van crypto laten zien dat het groeit, maar dat gaat uiteraard niet zonder dat er een correctie komt.

Net als bij aandelen kunnen cryptomunten dus ook dalen en stijgen in waarde. Maar waarschijnlijk weet je dat al. Daarom geven we je 7 tips, zodat je weet hoe je bij een crash kan handelen. 

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk als je investeert. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden, dus geen financieel advies. Als je investeert kan je (een deel van) je inleg verliezen. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. 

Past beleggen in cryptovaluta wel bij jou?

De vraag: past beleggen in cryptomunten wel bij jou? Klinkt misschien gek, maar eigenlijk is dat geen gekke vraag. Er zijn namelijk redenen wanneer het niet verstandig is om te investeren. Dit geldt niet alleen bij crypto, maar ook bij goud, aandelen of andere mogelijke investeringen die je kan maken. 

Als je geld belegt dat je op korte termijn nodig hebt, is het niet verstandig om te beleggen. Je bent namelijk altijd zelf verantwoordelijk als je investeert. Heb je het geld als buffer of op korte termijn nodig? Investeer dan niet! 

Natuurlijk kan je dit bespreken met een financieel adviseur, maar wij hopen dat hij je adviseert om niet te investeren als je het geld nodig hebt. Zoek dus altijd een erkende adviseur!

Want als de crypto markt crasht en kort daarna je geld nodig hebt, moet je met (veel) verlies verkopen. Dat is natuurlijk zonde van de investering die je hebt gedaan. Uiteraard verlies je pas geld als je de munten verkoopt, want als we terugkijken naar andere crypto crashes, hebben we altijd gezien dat de markt weer herstelt. Maar hoe lang dat duurt weet niemand. 

Word je angstig als je portfolio tientallen procenten daalt of bij de gedachte alleen al? Ook dan is het waarschijnlijk niet verstandig om te investeren. Je moet namelijk wel tegen een (emotioneel) stootje kunnen.

Crypto kan erg volatiel zijn en daar moet je altijd rekening mee houden. Investeren in crypto is mogelijk als je je bewust bent van het risico en als je je emoties onder controle kan houden. Kan je dat niet? Blijf dan weg en kijk naar andere markten. Ben je bewust van de mogelijke risico’s en ben je niet een emotioneel wrak? Dan kan de crypto markt wel een goede optie zijn. 

Door een goede strategie kan je juist meer geld verdienen tijdens en na een flinke crash. Ook kan je jezelf beschermen om wel de juiste keuzes te maken tijdens een daling van de crypto markt. 

Later in dit artikel geven we je verschillende tips hoe je een crypto crash juist tot een voordeel kan maken. 

Wanneer spreek je van een crypto crash of correctie?

Een crypto correctie is vaak een daling van 10 tot 20 procent vanaf het hoogste punt. Dit komt meerdere keren per jaar voor en dat is bij een volatiele markt als crypto ‘normaal’. Als je dat niet gewend bent, kan het dus zeker even schrikken zijn. Hoelang een crypto correctie duurt kan niemand je zeggen. Het kan namelijk een dag tot wel een paar maanden duren. 

Een crash klinkt al stukken erger en dat is het ook. Bij een crash in de aandelenmarkt of crypto markt kan het een paar maanden tot soms wel meer dan een jaar duren, voordat de oude all time high opnieuw wordt bereikt. 

Ja, een crash is dus een waardedaling van tientallen procenten en kan door verschillende gebeurtenissen ontstaan. 

Hoe ontstaat een crypto correctie of crash?

Een correctie of crash kan door verschillende gebeurtenissen ontstaan. Wij hebben de mogelijke opties voor je onder elkaar gezet, zodat je overzichtelijk kan zien welke gebeurtenissen kunnen leiden tot een correctie of crash van crypto, maar natuurlijk ook van andere financiële markten als commodities en aandelen.

Een crypto crash of correctie kan ontstaan door:

 • Op het moment dat de markt vindt dat crypto overgewaardeerd is
 • Negatief nieuws over munten met een grote totaalwaarde
 • Negatief nieuws over de founder van een cryptovaluta
 • Oorlog
 • Financiële crisis
 • Politieke onrust
 • Natuurramp

Zoals je kan lezen zijn er uiteenlopende gebeurtenissen waardoor de markt kan zakken. Wanneer of hoe een crypto crash ontstaat kan niemand je vertellen, maar je moet er wel rekening mee houden. 

Crypto crash? Sel the high!

Hoe kun je een crypto crash of correctie tot een voordeel maken?

Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen en daarom geven we je graag tips, zodat je weet wat je voor, tijdens en na een crash of correctie kan doen. 

Tip 1: Sell the high

Oei. Als je een investeerder bent of kent heb je het vast wel een gehoord. Buy the dip! Maar mensen vergeten vaak om te verkopen als de markt tientallen procenten is gestegen. 

Het is dus verstandig om prijs doelen voor jezelf te bepalen wanneer je een (deel van je) positie gaat verkopen. Maar helaas doen veel beginners dat niet. Zij worden hebberig en denken dat het de koers alleen maar kan stijgen. Zoals we al zeiden crypto is volatiel en een correctie of crash is onvermijdelijk. 

Dus verkoop als de markt stijgt/wanneer je prijs doelen worden behaald.  

Tip 2: Buy the dip

Ook deze tips ligt voor de hand en is erg bekend. Als je investeert is het verstandig als je je koopmomenten spreidt. Ga dus niet all-in als de markt op het hoogst staat, maar doe dat ook niet als de markt flink is gezakt. Het kan namelijk altijd nog verder zakken. 

Dus voordat je gaat kopen is het net als bij verkopen verstandig om prijs doelen te bepalen die je interessant vindt. 

Tip 3: Investeer alleen geld dat je niet nodig hebt

We hebben dit al een paar keer benoemd in dit blog en dit hebben we ook in meerdere blogs behandeld. Investeer nooit geld dat je op korte termijn nodig hebt. Doe het niet! Het is belangrijk om een buffer te hebben en het is ook handig als je je rekeningen wilt betalen. Je hebt namelijk het risico dat je de markt daalt. 

Wil je investeren? Kijk dan goed naar je eigen financiële plaatje. Vind je het lastig? Dan kan je vaak ook een gesprek aan gaan met een financieel adviseur. 

Hoe omgaan bij een Crypto crash? Buy the low!

Tip 4: Koop alleen munten als je er onderzoek naar hebt gedaan

Als je graag wilt investeren luister dan alsjeblieft niet naar de duizenden guru’s die online maar wat zeggen over verschillende munten. Doe altijd je eigen onderzoek, maak een plan en voer die uit. 

Veel munten hebben een whitepaper, hier staat in wat de doelen zijn voor de munt. Een whitepaper wordt soms ook wel een roadmap of iets dergelijks genoemd, dus lees deze nauwkeurig. 

Nadat je je eigen onderzoek hebt gedaan kan je beslissen of je wel of niet wilt investeren in een munt. En lees tip 3 nog eens 😉 

Tip 5: Houd geld achter de hand om bij te kopen

Crypto is volatiel. Een correctie of crash is altijd te verwachten. Alleen daarom is het al verstandig om periodiek in te kopen en om wat geld achter de hand te houden dat je kan gebruiken om bij te kopen. 

Dit geld kan je natuurlijk ook gebruiken om in andere dingen te investeren of als je een goed idee hebt voor een eigen onderneming. Wat geld achter de hand hebben, geeft je gewoon een goed gevoel. En als er ‘korting’ is op de beurs of cryptomarkt dan kan je voor een nog betere prijs crypto inkopen dan dat je al deed. 

Tip 6: Spreid je vermogen

Je vermogen spreiden geeft ons een fijn gevoel. Als er een crypto crash is, kan het fijn zijn dat je niet alleen in crypto hebt geïnvesteerd. Vandaag de dag kan je in verschillende soorten assets investeren.

Je kan investeren in: 

 • Vastgoed
 • Crypto
 • Aandelen
 • Commodities
 • NFT
 • Start ups
 • Enzovoort.
Wat is een crypto crash

Tip 7: Houd je emoties onder controle

Als er een crypto correctie of crash is, begrijpen we dat je emotioneel van slag kan zijn. Dan is het moment ook om te kijken naar je eigen plan/strategie. Is er iets structureel veranderd aan de manier waarop je over een investering dacht? Of juist niet? 

Aan de hand daarvan kan je beslissen of je wel of niet moet handelen. Maar doe dat niet uit pure emotie. Want de grootste fout is dat mensen hoog inkopen, laag verkopen om vervolgens weer hoog in te kopen. Ben jij dat of ben je dat geweest? lees dan tip 1 en 2 nog even. 

Conclusie: Crypto crash

Een crypto crash of correctie is onvermijdelijk, maar de manier waarop je reageert op een crash of correctie bepaal je wel zelf. Zorg er dus voor dat je geen geld investeert dat je nodig hebt. 

Als we kijken naar de vorige crypto crashes kunnen we zien dat de grote jongens als Bitcoin en Ethereum altijd weer zijn hersteld. Maar hoe lang dat duurt weet niemand. De aandelenmarkt is daar een goed voorbeeld van. 

Bij sommige crashes duurde het een paar maanden voordat je de oude hoogste koers prijs weer behaalde, maar bij sommige crashes duurde dat 5 jaar. De crypto markt kan daarna weer herstellen, maar hoelang dat duurt weet niemand.

Wil je graag beginnen met investeren maar weet je nog niet hoe of wat? Lees dan onze startersgids blog beginnen met cryptocurrency.

Weet je niet welk platform je het beste kan gebruiken? Lees dan ons blog beste crypto apps. Hier vertellen we je over de verschillende platformen die er zijn als je wil investeren. 

Wil je graag maandelijks één keer een update van onze artikelen? Meld je dan hieronder aan.

Wij beloven je geen gouden bergen, maar wel gouden informatie waar je écht wat aan hebt. Geen signalen, geen onzin, gewoon waardevolle informatie over de crypto markt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *