Crypto trading, ook wel crypto traden genoemd is het kopen en verkopen van cryptovaluta. Zoals je waarschijnlijk al weet kan je hier veel geld mee verdienen en ben je daarom op zoek gegaan naar een blog dat je uitlegt wat crypto trading is en hoe het werkt. En dat gaan we onder andere uitleggen in dit blog item. 

Ook geven we je verschillende beginnerstips, zodat je op een eenvoudige wijze kan starten met het traden van crypto.

Disclaimer: Wij zijn geen financiële adviseurs. Dit blog item is voor informatieve en educatieve doeleinden over crypto traden en is dus geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek en trade alleen met geld wat je kan missen. 

Wat is crypto trading? 

In het begin van dit blog item hebben we je het al in het kort uitgelegd. Crypto traden is simpelweg het kopen en verkopen van een cryptocurrency. Maar uiteraard zijn er verschillende manier hoe je crypto kan traden. 

De bekendste manier is investeren voor de lange termijn. Dit wordt ook wel HODL genoemd in de crypto community. Dit houdt in dat je een munt koopt en langere tijd in je bezit houdt en uiteindelijk (deels) verkoopt als de koers is gestegen. 

Natuurlijk kan je ook daytraden. Dit zijn trades die je opent en sluit binnen één dag met een maximum duur van een paar dagen. Je probeert dan te speculeren op kleinere koersbewegingen. Je kan dan long gaan als je verwacht dat de markt gaat stijgen en short gaan als je denkt dat een cryptovaluta gaat dalen in waarde. 

Net als bij swing trading kan je dus geld verdienen in een opgaande en een dalende markt. En dat vinden we zelf erg tof. Als een HODL-er last heeft van een waardedaling profiteren wij van een dalende markt. 

Swingtraden is wel even iets anders dan day trading omdat swingtraden inhoudt dat je speculeert op de grotere koersbewegingen. Een trade duurt van een week tot soms wel een maand. Je plaats dus veel minder trades dan een daytrader, maar je kan uiteraard in een trade grotere percentages rendement verwachten. 

Bij beide manieren van traden kan je leverage trading toepassen. Dit houdt in het kort in dat je met minder geld, meer contracten (geld) kan traden.

Wil je investeren voor de lange termijn? Kies dan voor HODL. Heb je wekelijks wat tijd en wil je graag leren traden? Dan is swingtraden ideaal voor jou. Als je elke dag de tijd hebt, kan je kiezen om te daytraden

Wij zelf combineren swing trading met HODL-en. Dit is een ideale combinatie omdat je dan niet elke dag bezig hoeft te zijn met crypto trading. Ook al heb je een gezinnetje en/of een drukke baan kan je altijd wel een paar uur per week vrij maken om de markt te analyseren en trades in te plannen. 

Tip: Zie de vetgedrukte woorden! Dit zijn uitgebreide blogs over de individuele manieren waarop je crypto kan traden. 

Wat is crypto trading?

Waarom crypto traden? 

Je kan met minder geld meer geld verdienen. Als je HODL heb je maar een beperkt budget en moet je wachten totdat een valuta stijgt. Als je gaat traden, kan je meer geld verdienen met hetzelfde bedrag omdat je short en long kunt gaan. 

Voorbeeld: 

Je hebt in munt a €100 geïnvesteerd. De munt stijgt 10%, Je hebt dan €110 in totaal met een rendement van €10. Wanneer de munt daalt naar €90 heb je een waardedaling van €20 en heb je een waardevermindering in je portfolio. 

Als je gaat traden kan je een trade openen als een munt op €100 staat en de trade sluiten als die is gestegen naar een waarde van €110. Je hebt op dit moment al €10 verdient. 

Vervolgens kan je short gaan als je verwacht dat de munt weer gaat dalen. Als de munt dan daalt van €100 naar €90 heb je weer 10% rendement verdient. Dit houdt in dat je op dat moment al €20 hebt verdient met crypto trading.  

Let op: Dit is een eenvoudige uitleg. In de praktijk kan je natuurlijk niet met elke koersdaling of koersstijging geld verdienen. En is er een kans dat je wordt uitgestopt. 

Uitgestopt? Ja, dat kan nadat je bent gevuld in een trade. Je stelt vaak een instapprijs, verkoopprijs en een stop-loss in. Een Stop-loss houdt simpelweg in dat je wordt uitgestopt als de koers verder daalt terwijl jij had verwacht dat de koers zou gaan stijgen.

Gelukkig kan je jezelf indekken door een goede risicomanagement. Dit kan je doen door een positie grote berekening. Je vult dan je inzetbedrag, risicopercentage, type positie, instapprijs, verkoopprijs en je stop-loss in een calculator. Deze berekent hoeveel je kan verdienen met een trade, maar ook hoeveel je kan verliezen als je wordt uitgestopt.

Voorbeeld van een trade an de hand van een positie grote berekening:

crypto traden positie berekening

Wil je graag worden opgeleid door ervaren traders? Dan raden we je de mannen en vrouwen van DoopieCash aan. Zij hebben een overcomplete swingtraden cursus waarin ze je alles leren over deze methode van traden. Ideaal als je toch graag wilt leren traden als je een drukke 9 tot 5 en/of gezin hebt. 

In de cursus leer je: 

✔︎ Wat je nodig hebt om te kunnen traden. 

✔︎ De basisbegrippen (wel zo makkelijk als je met andere traders in gesprek wilt gaan).

✔︎ Prijs actie traden. Dit houdt in dat je écht leert traden en dus niet leert om te hopen op indicatoren. 

✔︎ Technische analyses maken aan de hand van prijs actie. 

✔︎ Risicomanagement.

✔︎ Hoe je een trade plaatst aan de hand van je technische analyse.

✔︎ Managen van je positie zoals je take-profits en je stop-loss. 

Let op: Deze cursus is niet voor gelukszoekers. Traden kost je geld en tijd om het te leren. Wel zorgt deze cursus ervoor dat je het sneller kan leren van mensen die zelf full time traders zijn. 

Bekijk de swingtraden cursus van DoopieCash>>>

Wil je graag dagelijks leren traden? Dan raden we je aan om te investeren in hun daytrading cursus 

Hoe werkt crypto trading?

Wat heb je nodig om te kunnen crypto traden?

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn als je wilt starten met traden. Via welk platform wil je gaan traden? Maar natuurlijk ook welke manier van traden je wilt gebruiken.

Platform

Als je wilt HODL-en raden we je altijd aan om Bitvavo te gebruiken omdat zij een eenvoudige app en website hebben waar je crypto kan kopen en verkopen. 

Wil je gaan daytraden of swingtraden? Dan raden we je aan om ByBit te gebruiken omdat je hier je take-profits en stop-loss kan instellen.

Wil je graag meer weten over deze websites en apps? Lees dan onze blog: beste crypto apps. In dit artikel vertellen we je alle voor- en nadelen van elk platform. Na het lezen van het blog item weet je precies welke app en/of website het beste bij jou manier van crypto trading past.  

Strategie

Een strategie is ook belangrijk als je wilt gaan traden. Iemand die investeert voor de lange termijn kiest er vaak voor om elke maand een x bedrag te investeren in een cryptovaluta. 

Een trader focust op de korte termijn bewegingen in de markt. Zij plaatsen een trade en houden die in de gaten. Wanneer ze worden uitgestopt kijken ze naar nieuwe instapmogelijkheden. En als ze rendement hebben behaald kijken ze ook weer naar nieuwe kansen in de markt. Zij zijn dus actief aan het traden en analyseren de markt voor nieuwe long of short mogelijkheden.  

Je strategie ontwikkel je naarmate je meer ervaring hebt in het traden. Er is niet één strategie die voor iedereen werkt, want iedereen reageert anders bij een prijsdaling of stijging.

Leergierigheid

Als je wilt traden is er natuurlijk een learning curve. Een lange termijn investeerder heeft dat minder omdat zij geloven dat een koers op de lange termijn gaat stijgen. Een trader moet het natuurlijk eerst leren, want je bent niet direct een succesvolle trader. 

Je hebt geduld nodig omdat je niet direct winst gaat maken met je trades. Het kost tijd en geld om het vak te leren. Het is dus belangrijk dat je het leuk vindt en leergierig bent. En het geld volgt vanzelf. 

Crypto traden

De 5 belangrijkste tips als je wilt starten met crypto trading:

Iedereen kan geld verdienen met crypto traden, maar er zijn wel 5 belangrijke tips die je moet hanteren als je ook succesvol wilt zijn. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben, maar met alleen geluk kom je er ook niet. Er zijn gewoon wat regels die je moet hanteren als je wilt starten met crypto trading. Wij nemen ze graag even met je door!

1. Houd je emoties onder controle

De grootste valkuil van een trader is emotie. Je emotie onder controle krijgen is belangrijk omdat je anders stomme keuzes kan gaan maken. Ben je boos? Stop dan met traden. Ben je onzeker over je analyse? Vraag jezelf dan af waarom je onzeker bent en begin eventueel opnieuw met je technische analyse. 

2. Blijf up-to-date over de markt

Wanneer er veel onzekerheid is in de markt of over een bepaalde cryptovaluta dan kunnen de koersschommelingen nog beweeglijker zijn dan normaal. De kans is dan groter dat je wordt uitgestopt. Soms is een trade plaatsen de beste optie. Maar natuurlijk is de volgende tip ook verstandig om te volgen. 

3. Spreiding

Als je succesvol kan traden met crypto dan kan je dit vaak ook bij aandelen, forex of commodities. Traden is dus echt een skill die je bij meerdere markten kan gebruiken. Is crypto op het moment erg onzeker en de aandelenmarkt niet? Dan kan je natuurlijk ook op dat moment focussen op een andere markt dan crypto. 

4. Houd een orderboek bij

Het is fijn een orderboek bij te houden en hiervan te leren. Word je vaak uitgestopt? Vul je stop-loss dan wat lager in dan normaal. Of word je trade vaak net niet gevuld? Dan kan je analyseren of je instapprijs wat hoger moet. Een orderboek bijhouden is cruciaal en bepaald ook of je een goede trader wordt. Als je niet weet wat je doet, kan je er ook niet van leren. 

5. Geef jezelf de tijd

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen kost traden je tijd en geld. Geef jezelf de tijd om het vak te leren. En het geld volgt vanzelf.  

Wil je graag een compleet stappenplan zien hoe je een technische analyse maakt tot hoe je een trade plaatst? Lees dan ook ons artikel over Bitcoins traden. Hier leggen we je alles stap-voor-stap uit.

Conclusie: Crypto trading

In dit artikel hebben we beschreven welke manieren je crypto kan traden, maar ook wat je ervoor nodig hebt om er goed in te worden. Jezelf de tijd geven en beginnen met een kleine inleg om het vak te leren is dus erg belangrijk. 

Dit proces kan je uiteraard versnellen door zelf (veel) onderzoek te doen, te investeren in een crypto trading cursus en natuurlijk ervaring opdoen. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *