crypto voor beginners

Als je wil starten in crypto-wereld en je zoekt via Google naar informatie kan er veel op je afkomen. Maar geen zorgen. In dit blog behandelen we alle informatie, zodat je straks alles weet over crypto voor beginners. Dit doen we door veelgestelde vragen te beantwoorden, vertellen welke strategieën er zijn en waarom het wel of niet verstandig is om te investeren in cryptovaluta. 

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk als je investeert. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden, dus geen financieel advies. Als je investeert kan je (een deel van) je inleg verliezen. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. Sommige links in dit artikel zijn gesponsord

Wat is crypto?

Laten we bij het begin beginnen. Crypto is een digitale valuta dat je kan versturen zonder dat er een derde partij er tussen komt. Dit wordt ook wel decentraal genoemd. Geen bank die de transactie voor je regelt. Je hebt dat namelijk zelf in handen. Daarom is crypto een veilig betaalmiddel.

Elke transactie van een cryptomunt wordt opgeslagen in de blockchain. Dat wordt gedaan door uniek stukje code die is gekoppeld aan jouw crypto wallet. Zo weet iedereen dat er een x aantal munten staan op een specifiek adres. Deze data is versleuteld en niemand kan dat aanpassen. Een transactie wordt ook altijd bevestigd door onafhankelijke nodes of miners. Zij krijgen een vergoeding voor het bevestigen van de transactie en worden gestraft als zij onjuist informatie bevestigen. 

Waar kan je crypto mee vergelijken? 

Crypto kan je vergelijken met ‘normaal’ geld zoals euro’s, dollars en ponden. Het normale geld wordt ook wel fiat geld genoemd. Dit fiat geld is verschillend van elkaar, hebben een andere waarde, maar je kan wel met fiat geld betalen. In Engeland met ponden, in Nederland met euro’s en in Amerika met dollars. 

Net als fiat geld heb je ook verschillende soorten cryptomunten. En deze munten hebben ook verschillende waardes. Zo is één Bitcoin meer waard dan één Ethereum. En is één Ethereum meer waard dan één Cardano. 

Ook hebben ze verschillende aantallen. Zo kunnen er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn nadat ze allemaal zijn gemined. Maar kunnen er wel miljarden Ripple munten in omloop zijn. 

Verdiep je in het project van een munt!

Ook hebben de munten verschillende doelen, want de meeste cryptomunten zijn meer dan alleen betaalmiddelen. Crypto voor beginners kan daarom ingewikkeld zijn, maar gelukkig is er genoeg informatie over de verschillende crypto-projecten te lezen. 

Veel mensen investeren in Bitcoins, omdat het een ‘store of value’ is. Andere mensen investeren in Ethereum, omdat veel andere crypto projecten deze blockchain gebruiken om hun eigen project te realiseren. 

Het is verstandig om altijd onderzoek te doen naar munten die je interessant vindt. Verdiep je in het project en bepaal daarna of je er wel of niet in wil investeren. 

crypto voor beginners: deze 6 dingen moet je weten

Welke verschillende soorten cryptovaluta zijn er?

Er zijn duizenden soorten cryptomunten in omloop waarvan er – naar onze mening – tientallen echt goed zijn. Wij kijken zelf altijd naar de top 10 cryptomunten. Naar deze munten is veel vraag en aanbod. En als er meer vraag dan aanbod is, stijgt een munt. Zo is Bitcoin binnen 9 jaar tijd van een paar cent naar meer dan $60.000 dollar gegaan. 

Maar natuurlijk zijn er nog meer munten die interessant zijn. Maar doe wel altijd goed je onderzoek. Er zijn natuurlijk ook munten die zeggen dat ze veel waarde bieden, maar gebeurt er achter de schermen niks. Om die reden kijken we zelf alleen naar munten met een grote coin market cap. Dit is het aantal munten keer de waarde van één cryptomunt. 

Wil je toch investeren in een minder bekende munt? Doe dan altijd uitgebreid onderzoek, want het kan zomaar zijn dat het fraudeurs zijn. 

Crypto voor beginners hoeft niet lastig te zijn. Begin eerst te verdiepen in de top tien munten. Vind je een munt het investeren waard? Investeer dan een bedrag dat je niet op korte termijn nodig hebt. Dit is super belangrijk! Beleg alleen geld dat je echt kan missen. Voor sommige mensen is dit €100 per maand en voor andere is dat €100.000. 

Wat bepaald de koersprijs van crypto?

Veel beginners denken dat het vooraf is bepaald hoeveel een munt waard is. Dat is niet zo! Vraag en aanbod – wat we al kort hebben besproken in dit blog – bepaald de waarde. Dit wordt ook wel marktwerking genoemd. Als Jan een munt koopt voor €1 en hem aan Pieter voor €1,10 verkoopt, is de munt meer waard geworden. 

Hoe meer vraag en minder aanbod er is, hoe hoger de waarde van een munt wordt. Als een munt meer te koop staat dan dat er vraag naar is, daalt de waarde.

Van Ripple zijn er miljarden munten in omloop en van Bitcoin op het moment van schrijven ongeveer 18 miljoen. Bitcoin is schaarser, er is meer vraag naar en daarom is Bitcoin meer waard dan een munt als Ripple. 


Kijk ook naar de achterliggende waarde van een munt. 

Ook bepaald het project achter een munt de waarde. Sommige projecten zijn waardevoller dan andere. Je investeert niet alleen in een munt omdat het een bepaalde € waarde heeft. Vaak kijk je ook naar het achterliggende project wat zich naar verloop van tijd kan ontwikkelen en worden toegepast in de praktijk. 

Natuurlijk kan de waarde ook stijgen of dalen door nieuws. Dit wordt ook wel een crypto crash of correctie genoemd en dat kan door verschillende redenen hebben. Zo kan Elon Musk Dogecoin tweeten en stijgt de munt veel in waarde, maar er kan ook een oorlog ontstaan waardoor mensen liever ‘echt’ geld achter de hand willen hebben.

Nu gaan we aan je uitleggen welke strategieën er zijn die je kan toepassen als je wil investeren en/of traden in cryptovaluta. Want er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. 

crypto voor beginners uitgelegd

Welke manieren van traden en investeren zijn er?

Moet je handelen in cryptovaluta of juist investeren voor de lange termijn? Die keuze moet je ook maken. Crypto voor beginners: investeer eerst voor de lange termijn, verdiep je in de markt en kijk daarna of je ook wil traden. Hier zit namelijk best veel tijd in en om te kunnen traden is het wel belangrijk dat je weet hoe de crypto-wereld in elkaar zit. 

Nu gaan we in het kort aan je uitleggen welke manieren er van traden en investeren er in crypto voor beginners zijn. 

HODL: investeren voor de lange termijn

HODL is simpelweg investeren voor de lange termijn. HODL betekent namelijk niet voor niets Hold On for Dear Life. Vasthouden voor de rest van je leven. Dit is de beste manier voor beginners, omdat je één keer onderzoek doet en daarna eenmalig of periodiek gaat investeren.

Traden: korte termijn 

Traden is korte termijn. Het doel is om een munt in te kopen voor een lage prijs en weer te verkopen voor een hogere prijs. Dit kan je via verschillende manieren van traden doen. De bekendste twee zijn daytraden en swingtraden. In ons blog traden voor beginners lees je meer over het leren traden.

Crypto voor beginners: traden of investeren?

We hebben het eigenlijk al gezegd, maar we willen het toch nog even kort toelichten. Traden vereist technische kennis van de markt. Je moet goed kunnen analyseren en je moet het ook leren. Want traden leer je niet even in een weekje. Dit proces kan zo één tot twee jaar duren, en dan ben je nog steeds niet verzekerd van succes.

Daarom is het verstandig om eerst te investeren én als je dat leuk vindt, kan je er daarna voor kiezen om ook te gaan traden.

Investeer elke keer een beetje

Natuurlijk kan je direct een groot bedrag investeren, maar niet veel mensen willen dat niet of hebben geen smak geld op de bank dat ze direct kunnen investeren. Daarom is periodiek investeren via een eenvoudig te gebruiken crypto app als Bitvavo ideaal. 

Elke maand een x bedrag investeren en dit voor de lange termijn doen, zorgt er ook voor dat je een groot bedrag krijgt. En je geniet ook nog van de volatiele koers, want als de koers daalt heb je een munt goedkoper.

Wil je meer weten over Bitvavo? Lees dan de volgende blogs:

Of meld je direct gratis aan en betaal over de eerste €1000 die je investeert geen handelskosten>>>

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *