Crypto wallets zijn er in verschillende soorten en maten. Van online wallets tot hardware wallets die lijken op een usb-stick of een pinpas. In dit artikel vertellen we je er alles over en zoeken we uit welke wallet de beste keuze is. Maar voordat we dit gaan doen willen we je graag eerst vertellen wat een crypto wallet is.
Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk om je crypto te beveiligen. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. Zij kunnen je ook voorzien van advies als je wilt investeren.
Wat is een crypto wallet?
De naam crypto wallet geeft het eigenlijk al een beetje weg. Het is namelijk een online of offline portemonnee waar je je crypto in de blockchain kan opslaan. Dus wil je graag je crypto beveiligen? Dan is een wallet een musthave voor investeerders in cryptovaluta.
Wat is het verschil tussen een crypto hardware wallet en een online wallet?
Een hardware wallet is een fysieke portemonnee voor je cryptovaluta. Je krijgt dan een eigen plekje op de blockchain waar je hardware wallet is aan gekoppeld. Je crypto staan dus niet op de wallet, maar wel op de blockchain.
Op het moment dat je de wallet verliest of kapot gaat, kan je nog steeds via dezelfde soort wallet toegang krijgen tot je cryptomunten, die veilig opgeborgen staan in de blockchain.
Een online wallet is een online portemonnee voor je cryptovaluta. En zoals de naam het al zegt staat het online. Dit type wallets zijn dus gevoeliger voor eventuele hacks.
Welke soorten crypto hardware wallets zijn er?
Er zijn verschillende soorten crypto hardware wallets. Wij hebben de bekendste voor je op een rijtje gezet en kort omschreven, zodat je precies weet welke er zijn.
1. Ledger Nano S
De Ledger Nano S is waarschijnlijk de bekendste crypto wallet die er bestaat. Het heeft de grote van een USB stick en zorgt ervoor dat je crypto veilig is. Je kan onder andere Bitcoin, Ethereum en vele andere altcoins via de Nano S beveiligen op de Blockchain.
Wil je graag meer weten over de Ledger Nano S?
Bekijk dan de Ledger Nano S op de website van Ledger>>>
2. Ledger Nano X
De Leger Nano X is de luxere en daarom ook duurdere versie van de Nano S. Met de Nano X kan je ouderwets verbinden met je pc, maar je kan hem ook via bluetooth aan je telefoon verbinden.
Ook kan je tot honderd mappen aanmaken waardoor je voor elke coin een eigen map kan instellen. Bij zijn kleinere broertje kan je maar een paar mappen aanmaken en heb je geen bluetooth.
Benieuwd geworden hoe die werkt?
Bekijk dan Ledger Nano X op de officiële website van Ledger >>>
3. Trezor One
De Trezor One is ook een erg bekende wallet. Deze wallet staan net als de Ledger Nano S en X om bekend dat ze erg gebruiksvriendelijk zijn. Wist je dat je bijna 2000 verschillende soorten crypto via de Trezor One kan beveiligen? Ook kan je hem koppelen met je computer of verbinden met je Android telefoon.
Meer weten over de One? Bekijk dan onderstaande review.
4. Trezor model T
Wil je graag een crypto hardware wallet met touchscreen? Dan is de Trezor T de ideale wallet voor jou. Net als de Trezor One heb je alle features die je nodig hebt en kan je ook meer dan 1750 verschillende soorten crypto beveiligen als BTC, ETH, XRP, ADA en LIT.
Meer weten over de Trezor Model T en hoe je hem kan gebruiken? Zie dan de video hieronder.
5. Coolwallet S
De Coolwallet S is en hardware wallet dat gefocust is op mobiele gebruikers omdat je hem draadloos kan gebruiken. Ook heeft hij het formaat van een bankpas waardoor die niet opvalt. Ideaal toch?
Je kan verschillende bekende cryptomunten beveiligen als BTC, LIT en ETH. Ook worden er veel andere ERC20 tokens ondersteunt.
Een hardware wallet die even groot als je pinpas is? Het kan! Bekijk de volgende video om meer over dit toffe item te komen.
6. Coolwallet Pro
De Coolwallet Pro is de hardwallet van de toekomst omdat je naast ERC20, BEP20 en TRC20 tokens kan je ook non-fungible tokens opslaan via deze hardware wallet. Ook krijg je een steeds grotere database aan munten die je kan toevoegen via de wallet.
De Coolwaller Pro is dus een echte pro als je hem vergelijk met de Coolwallet S. De pro moet je wel alleen af en toe opladen omdat hij gebruikt maakt van een accu.
Meer weten over de hardware wallet van de toekomst? Bekijk dan de onderstaande video.
Welke soorten online wallets zijn er?
Net als bij hardware wallets zijn er ook verschillende soorten online wallets. Ze zijn allemaal in de basis wel hetzelfde alleen is de aanbieder vaak een ander bedrijf. De twee bekendste wallets zijn Coinbase Wallet en MetaMask. Deze twee wallets worden ook vaak gebruikt voor het verkopen en kopen van non-fungible tokens.
Natuurlijk kan je ook de wallet van je exchange of broker gebruiken, maar zoals we al eerder zeiden, zijn deze wallets minder veilig omdat ze gevoeliger zijn voor hacks. Gelukkig kan je wel een 2FA gebruiken, maar daar vertellen we je later in dit artikel wat meer over.
Ook zijn er online wallets in de vorm van een crypto wallet app. Zoals de naam het al zegt heb je een app waar je je crypto kan terugvinden.
Hoe kan je een crypto wallet aanmaken?
Wil je een crypto wallet aanmaken? Dan moet je eerst besluiten welke wallet je wilt. Nadat je een keuze hebt gemaakt kan je een online wallet aanmaken bij de online aanbieder. Als je een hardware wallet wilt, geeft de fabrikant aan hoe je stap voor stap een account kan aanmaken en hoe je de wallet kan gebruiken.
Voor welke crypto wallet kan je het beste kiezen?
Wat is de beste crypto wallet? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, geven we je drie tips. Na het lezen van de tips weet je het antwoordt op de vraag. Het gaat namelijk om hoe veilig een wallet is en hoeveel risico je bereidt bent om te lopen.
Tip 1: Kijk naar hoe je de wallet kan beveiligen
Een hardware wallet is veiliger dan een online wallet omdat je niet gehackt kan worden. Bij een online wallet kan de exchange, broker of het platform gehackt worden waarbij je inloggegevens zichtbaar worden voor hackers. Zij kunnen dan in je account en je account leeg halen door de crypto te versturen naar hun eigen wallet.
Tip 2: Bepaal je risico
Als je een paar honderd euro hebt aan cryptovaluta is een wallet relatief duur. Heb je duizenden euro’s waard aan cryptomunten? Dan is een hardware wallet wel een verstandige keuze omdat je dan meer risico loopt als je alleen een online wallet gebruikt.
Tip 3: Bewaren van codes of wachtwoorden
Bij een hardware wallet heb je vaak een de wallet waarmee je kan inloggen, een account en een herstelcode. Als je de herstelcode verliest heb je een probleem omdat je dan niet meer bij je account kan komen.
Je hebt gelukkig alleen de herstelcode nodig als je ledger kapot gaat. Verdiep je dus altijd goed hoe dit werkt omdat je crypto anders verloren kan gaan. En dat willen we beide natuurlijk niet.
Waar kan je een crypto wallet kopen?
Je kan een crypto hardware wallet kopen bij de fabrikant en verschillende webshops als Coolbleu en Bol. Wij adviseren je om de wallet bij de fabrikant te kopen, omdat wij dit de veiligste optie vinden.
Tip: koop je wallet niet bij een onbekende website, marktplaats, rommelmarkt of van een onbekend persoon.
Wat is het alternatief van een crypto wallet?
Het alternatief van een wallet is een 2FA. Dit kan je instellen via de Google Authenticator app. Wanneer je wilt inloggen bij een platform als Bitvavo of ByBit moet je dan een zes cijferige code invoeren, nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld.
Wanneer je inloggegevens openbaar zijn geworden door een hack moeten de hackers ook nog toegang krijgen tot je 2FA en die kans is minimaal omdat je daar een app voor nodig hebt die op je smartphone staat.
Let op: De 2FA app kan maar op één toestel staan. Op het moment dat je van toestel wisselt moet je de app overzetten naar je andere smartphone door de qr-code in de app te scannen.
Conclusie: Crypto wallet
Naar onze mening is een hardware wallet het veiligst als je de herstelcode niet verliest en meer dan duizend euro in crypto hebt geïnvesteerd. Onze favoriet zijn de hardware wallets van Ledger, omdat ze eenvoudig te gebruiken zijn en we kennen veel mensen met een Nano S of X. En dat vinden we een positief teken.
Wil je toch liever een online wallet of heb je maar een paar tientjes geïnvesteerd? Dan raden we je wel aan om een 2FA te gebruiken omdat dit je account beter beveiligd voor eventuele hacks.
Heb je nog geen account bij een partij waar je crypto kan kopen of verkopen? Dan kan je net als ons klant worden bij Bitvavo. Hier krijg je een gratis online wallet, ze staan bekend bij de Nederlandse overheid en je kan er heel eenvoudig een 2FA aanmaken. Wat wil je nog meer?
Wil je meer weten over crypto apps? Lees dan ook ons blog: Beste crypto apps. Ga je een crypto wallet kopen? Laat het ons dan weten welke je hebt aangeschaft via een reactie onder dit blog item.
Wil je één keer per maand een update van onze artikelen? Meld je dan hieronder gratis aan. Vind je het niks? Dan kan je je altijd geheel vrijblijvend afmelden. Beloofd.
Wij beloven je geen gouden bergen, wel gouden informatie over crypto, nft en aandelen!