dollar cost averaging (DCA) crypto

Als je actief bent in het handelen van cryptovaluta dan hebben investeerder het vaak over het volgen van een strategie. Het fijne aan een strategie is dat je een vooraf bepaalde plan hebt, waardoor je beter om kan gaan met je emoties tijden koersschommelingen. 


De strategie die we in dit blog behandelen heet dollar cost averaging (DCA). Deze strategie is erg bekend in de crypto-wereld en wordt daarom ook de DCA crypto strategie genoemd.

Maar wat is dollar cost averaging, hoe werkt het en hoe kan ik het zelf toepassen op mijn investeringen? Dat én meer leggen we je uit in dit blog. Wat DCA is, hoe het werkt en hoe jij het kan toepassen op je investeringen leggen we je uit in dit blog.

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk als je investeert. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden, dus geen financieel advies. Als je investeert kan je (een deel van) je inleg verliezen. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. Sommige links in dit artikel zijn gesponsord.

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Dollar cost averaging is een bekende investeringsstrategie voor investeerders in crypto en aandelen. Het is een oude vorm van beleggen die al jaren terug in de tijd gaat. De techniek kan je dus ook gebruiken voor het inkopen van een ETF, indexfonds en edelmetalen als goud, zilver en platinum. 

Bij de DCA crypto en aandelen methode gaat het om een simpele strategie: elke maand een vast bedrag investeren in één of meer van de eerder genoemde investeringsmogelijkheden. Door deze methode weet je vooraf exact wat, wanneer en voor hoeveel euro je iets gaat kopen. Daardoor laat je je minder snel beïnvloeden door koersdalingen, koersstijgingen en uiteraard je grootste vijand, je emotie. 


Maar wat is het idee achter DCA?

Het idee achter DCA is net zo simpel als het investeren. Als je DCA voor crypto toepast koop je maandelijks cryptovaluta. Historisch gezien gaat de markt op lange termijn altijd omhoog. Dus als jij elke maand inkoopt, zorg je ervoor dat je altijd de beste prijs hebt, en is hou je het simpel. Ja, ook als de markt flink daalt of stijgt.

Je inleg is namelijk altijd het gemiddelde van de markt sinds het moment dat jij bent gestart met dollar cost averaging. Je hebt dus altijd de beste prijs. Later in dit blog vertellen we je meer over de voordelen en nadelen. Ook leggen we je uit waarom lump sum (in een keer een groot bedrag investeren) niet altijd de beste keuze hoeft te zijn.
 

wanneer dca crypto toepassen?

Wanneer kan ik dan het beste inkopen?

De strategie wordt vaak op twee manieren toegepast. Mensen kopen maandelijkse of per kwartaal aandelen, crypto of edelmetalen in. Zelf vinden we het maandelijk fijn, omdat je dan twaalf inkoopmomenten per jaar hebt, en daardoor ook een betere spreiding dan wanneer je per kwartaal investeert.

Het is wel belangrijk om te weten dat deze strategie het beste is als je investeert  voor de lange termijn. Denk hierbij aan minimaal 5 tot 10 jaar. En als het kan nog langer dan dat, want het meeste rendement verdien je in de laatste jaren voordat je stopt. Aan jou de keuze 🤑

In welke beleggingsproducten kan ik dca toepassen?

Nog even in het kort. Je kan dca toepassen voor:
 

 • Cryptomunten
 • Aandelen
 • ETF’s
 • Indexfondsen
 • Edelmetalen

In dit blog gaan we het voornamelijk hebben over DCA crypto en aandelen. Maar zoals we al zeiden kan je deze methode gebruiken voor verschillende soorten beleggingsproducten.

Voorbeeld van dollar cost averaging:

Jantje wil graag investeren in Bitcoins. Maar hij wil niet direct duizenden euro’s investeren. Ook heeft hij er niet veel verstand over. Maar toch wil hij investeren in crypto, omdat hij zijn portfolio wil uitbreiden. Hij heb bepaald dat hij elke maand €100 ga investeren in Bitcoin. 

Aan het einde van de maand krijgt hij salaris en heeft besloten dat hij elke eerste van de maand ga investeren. Daarom maakt hij automatisch geld over naar zijn crypto broker en koopt hij automatisch een stukje van een Bitcoin.

Na een jaar heeft hij al €1200 geïnvesteerd! Wanneer de markt in dat jaar gemiddeld 20% stijgt, heeft hij na één jaar €1440. Hoe hoger het bedrag, des te meer geld je kan verdienen. 

In de volgende video legt Chis  van het YouTubekanaal Chris Invests het je nog een keertje uit en geeft hij goede voorbeelden van DCA. Deze video is in het Engels, maar kan je vast en zeker goed begrijpen.  

Kan iedereen DCA toepassen?

Ben je een beginner of een gevorderde investeerder? Het maakt niet uit, want iedereen – dus ook jij – kan DCA toepassen. 

Dus ook als je:

 • Geen kennis hebt.
 • Weinig tijd hebt.
 • Graag wilt spreiden.

Iedereen kan deze methode periodiek toepassen, omdat het simpel is. Ideaal toch! Handelen in crypto? Aandelen kopen? Of maandelijks investeren in goud? Het kan allemaal met dollar cost averaging. En al helemaal als je het automatiseert. 

Je kan een gespreid portfolio creëren door periodiek beleggingsproducten te kopen. En het maakt ook niet uit hoeveel je kan investeren. Er zijn namelijk veel ervaren investeerders die duizenden euro’s per maand investeren met DCA. Ook pensioenfondsen en indexfondsen gebruiken deze methode heel het jaar door. 

DCA voor crypto en aandelen toepassen? Volg dit 4-stappenplan!

Yes, we hebben je nu – op de voor- en nadelen na – alles verteld wat je moet weten over dollar cost averaging. We begrijpen dat je wilt, weten hoe je het zelf kan toepassen. Daarom hebben we een 4-stappenplan voor je uitgewerkt, zodat jij ook periodiek DCA kan toepassen.  

Stap 1: hoeveel geld hou je elke maand over?

Om te bepalen hoeveel je kan investeren is het belangrijk om te weten hoeveel geld je maandelijks overhoudt.

En hoeveel je maandelijks bereid bent om te gaan investeren. De meeste mensen starten met een bedrag tussen de €50 en €500.

Stap 2: hoe vaak wil je gaan beleggen?

Nadat je hebt bepaald hoeveel geld je maandelijks overhoudt, kun je ervoor kiezen om het maandelijks of per kwartaal te gaan investeren. Doe het niet eens per halfjaar of jaar, want dan heeft deze methode geen nut. Je investeert dan lump sum en heb je niet de voordelen van DCA. 

Stap 3: in welke crypto en aandelen ga je investeren?

Je weet nu hoeveel geld je overhoudt en hoe vaak je wil gaan beleggen in cryptomunten en aandelen. Dan is het tijd om te bepalen in welke crypto, aandelen en edelmetalen je gaat investeren. In ons ebook lees je hier de belangrijkste informatie over, maar uiteindelijk bepaal jij waar je in gaat investeren. 

DCA crypto wordt vaak toegepast voor cryptomunten als Bitcoin en Ethereum, omdat dit de twee bekendste zijn die al wat langer bestaan en sindsdien veel zijn gestegen. 

Stap 4: hoe ga je DCA toepassen?

DCA kan je eigenlijk maar op twee manieren toepassen: automatisch of handmatig. Voor crypto doen we het zelf handmatig via de crypto exchange, maar voor aandelen (lees indexfonds) doen we het via automatische incasso. 

via welke partij kan je dca crypto toepassen?

Via welke partijen kan ik DCA voor cryptovaluta het beste toepassen?

Er zijn veel brokers en exchanges waar je aandelen, edelmetalen en crypto kan kopen. Zelf gebruiken we Bitvavo voor crypto, omdat zij lage transactiekosten en goede staking (rente over crypto) percentages hebben. 

Ben je nog geen klant bij Bitvavo en wil je graag investeren bij een Nederlandse broker? En je hebt ook de mogelijkheid om te investeren via automatische incasso!

Meld je dan aan en betaal over de eerste €1000 die je investeert geen handelskosten>>>

Wil je graag investeren in aandelen, ETF’s of een indexfonds? Dan zijn partijen als DeGiro (zelf kopen) en Meesman (automatische incasso) erg fijn.

Liever investeren in edelmetalen? Dan is GoldRepublic een aanrader!

Wat zijn de voordelen en nadelen van dollar cost averaging?

Waarschijnlijk kan je de voor- en nadelen al raden, maar we hebben ze toch overzichtelijk voor je onder elkaar gezet. Je kan dan goed zien waarom DCA wel of juist niet een goede investeringsstrategie is voor jouw persoonlijke situatie.

De voordelen:

 1. Crypto traden zonder dat je emoties je in de weg komen te staan. Veel beginners gaan snel emotioneel handelen als er een crypto crash of correctie plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Als je DCA toepast heb je daar geen last van 😉
 2. DCA is simpel. Dollar cost averaging: een kind kan de was doen, maar dan volledig geautomatiseerd. 
 3. Weinig tijd of kennis? Ook dan is DCA de beste methode, want dan kan je maandelijk verschillende cryptomunten kopen en voorkom je dat je lump sum op een hoge koers prijs inkoopt. 
 4. Ideaal voor de lange termijn. Wanneer je DCA toepast voor de lange termijn is de kans groot dat je portfolio is gestegen dan wanneer je ga daytraden, swingtraden of eenmalig investeert.  

De nadelen:

 1. Ook met DCA heb je geen garanties dat je winst gaat maken. Natuurlijk heeft deze methode zich bewezen, maar je weet wat ze zeggen: ‘’resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst’’. 
 2. Minder winst dan de beste investeerders. Ja, je hebt minder winst dan de Warren Buffett’s van deze wereld, maar waarschijnlijk wel meer dan de gemiddelde investeerder, want het grootste deel maakt structureel verlies. Zij kopen vaak eenmalig in, maar dat doen ze pas nadat een cryptomunt op zijn hoogtepunt staat. Shame on them! 

Conclusie: DCA crypto, aandelen en edelmetalen

Dat dollar cost averaging een populaire manier van beleggen is, weet je ondertussen wel. Deze methode wordt gebruikt voor crypto, aandelen, edelmetalen, obligaties, indexfondsen en ETF’s. 

Bij DCA draait het erom dat je vooraf bepaald wanneer en voor hoeveel euro je gaat investeren. Vaak is dit een paar dagen na het ontvangen van iemand zijn salaris. Veel mensen investeren daarom maandelijks of eens per kwartaal. En betaal je altijd de gemiddelde prijs van een aandeel, cryptomunt of edelmetaal. 

Dollar cost averaging wordt gebruikt door gevorderde en beginnende investeerders om hun inleg te spreiden. Je hoeft dus niet per se direct een groot bedrag te investeren.  

We hopen dat je nu weet wat DCA is en waarom het zo’n krachtige manier van investeren is. Wil je meer leren over traden en investeren? Lees dan onze andere blogs!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *