Handelen in crypto

Altijd al willen handelen in crypto, maar weet je niet goed hoe je het beste kunt starten? In dit artikel vind je de basisinformatie die je nodig hebt om te kunnen starten met traden. Van wat handelen in crypto is, welke manieren van handelen er zijn en welke stappen je moet nemen voordat je kan handelen. Ook geven we je 10 tips zodat je direct goed kunt starten!

Disclaimer: Wij zijn geen financiële adviseurs. Onze blog items hebben alleen informatieve en educatieve doeleinden. Als je wilt investeren in crypto doe dan altijd je eigen onderzoek en investeer alleen geld wat je kan missen. 

Wat is handelen in crypto?

Handelen in crypto is het kopen en verkopen van crypto. Uiteraard voegen we onderzoeken aan het rijtje toe omdat je nooit zomaar in een cryptocurrency moet investeren. Verhandel geen munten die op dat moment trendy zijn omdat die erg volatiel zijn. Je loopt dan een groter risico om (deels) je geld te verliezen. 

Doe dus nooit mee met de hype en doe altijd je eigen onderzoek. 

Zijn er verschillende manieren hoe je kan handelen in cryptovaluta?

Ja, er zijn verschillende manieren waarop je kan investeren in crypto. Je kan daytraden (dagelijks handelen), swingtraden (trades plaatsen die vaak een week tot een maand duren) en je kan HODL (investeren voor de lange termijn).

Handelen in crypto eenvoudig met je telefoon

Welke stappen moet je nemen voordat je kan handelen?

In de basis heb je maar 4 stappen om te handelen. Graag leggen we je de basis uit met wat achtergrondinformatie, zodat je precies weet wat alle stappen van handelen inhouden. Hier komt het stappenplan!

Stap 1: Onderzoeken

Waarschijnlijk heb je onderzoek gedaan naar crypto en vind je een bepaalde munt erg interessant. Alleen weet je nog niet hoe je moet handelen, dan is dit stappenplan ideaal. 

Weet je nog niet in welke crypto je wilt investeren? Lees dan ons blog in welke crypto investeren. Hier vertellen we je welke crypto interessant zijn om in te handelen voor de korte- en lange termijn.

Daarna kan je aan de slag met het maken van een technische analyse, dit noemen we ook wel een TA. Een TA is belangrijk omdat je niet zomaar geld in een munt moet investeren. Een onderzoek naar een munt moet achterhalen hoe de munt er nu voorstaat. 

Welke trend (stijgende markt of dalende markt) is er gaande, welke prijs acties en welke levels zijn interessant? 

Als daytrader of swingtrader maakt het niet uit wanneer je een trade plaatst omdat je in een opgaande en dalende markt geld kunt verdienen, maar als je crypto HODL kan je vaak beter even wachten met kopen.

Moet je per se wachten met het kopen? 

Nee, omdat je ook dollar cost averaging kan toepassen. Dit houd in dat je elke maand, meestal op een vaste dag een cryptomunt, ETF of aandeel koopt. Je kijk niet naar de prijs en je verwacht dat de cryptovaluta, aandeel of ETF door de jaren heen in waarde gaat stijgen, dus je koopt hem periodiek in en kijkt niet daar de huidige koers. 

Dollar cost averaging is dus echt voor lange termijn investeerder, en dus niet voor traders. 

Stap 2: Kies het platform dat bij je past

Traders en lange termijn investeerders gebruiken vaak niet hetzelfde platform voor crypto omdat sommige websites en apps minder geschikt zijn voor lange termijn investeerders of voor traders. 

Wij vinden Bitvavo en Coinbase de twee beste crypto apps voor lange termijn investeerders. ByBit heeft de beste app en website voor korte termijn handelaren (daytraders en swingtraders). 

Stap 3: Start met het kopen van crypto

Je hebt nu een platform en een TA uitgevoerd. Nu is het moment om je trade te plaatsen of om crypto in te kopen. 

Als trader kan je altijd traden omdat je short kan gaan in een dalende markt en long kan gaan in een stijgende markt. Traders kunnen dus in beide situaties geld verdienen. Lange termijn investeerders kunnen dit niet omdat je alleen geld kan verdienen in een stijgende markt. Je kan er voor kiezen om bijvoorbeeld nog geen Bitcoin te kopen, maar als uit je TA komt dat de je cryptovaluta fors gaat stijgen kan je uiteraard instappen. 

Het is dus belangrijk dat je altijd onderzoek doet! Als het dan mis gaat, kan je alleen jezelf de schuld geven en investeer uiteraard alleen geld dat je kan missen. Begin klein, leer de basis en daarna kan je meer gaan investeren.  

Stap 4: Verkopen van crypto

Wacht nooit tot de piek want die bestaat niet. Het is belangrijk dat je bij bepaalde prijs doelen een beetje uitbetaald omdat je dan sneller een deel van je winst veilig stelt. Dit kan je doen door take profits (TP) mee te geven aan een trade. Een TP gebruik je altijd bij traden – als je het goed doet tenminste, maar als investeerder kan je ook zelf je prijs doelen bepalen. Je bepaald dan eigenlijk bij welke koersprijzen je (een deel) wilt verkopen.

Voorbeeld: 

Munt x: koop je in voor €100, je eind target is €200, maar je kan al een deel (30%) bij €133  en (30%) €166 uitbetalen. Daarna verkoop je nog een deel (30%) bij €200. Het overige deel (10%) cash je uit als die hard is gestegen naar bijvoorbeeld €500.  

Dit is een kort voorbeeld, maar zo wordt de kans wel groter dat je rendement maakt. Ook is dit de manier waarop wij zelf en vele andere traders ook traden en investeren. 

Deze methode kan ook voor jou fijn werken, maar dat is natuurlijk je eigen keuze. Wij geven namelijk geen financieel advies, maar delen wel informatie en leren je over traden en investeren  😉 

Wil je nog meer leren over crypto? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief. Hier delen we nog meer tips en krijg je één keer per maand een update van onze blogs!

Handelen in crypto eenvoudig op je laptop

10 tips voor het handelen in crypto:

De volgende 10 tips kunnen beginnende en gevorderde crypto handelaren helpen als ze gaan handelen in crypto, omdat er meer komt kijken dan alleen het inkopen en verkopen van cryptovaluta. 

Zijn dit alle tips die je nodig hebt als je gaat handelen? Nee, omdat alle tips er te veel om op te noemen zijn. De tips die we met je delen zijn wel de 10 belangrijkste. Onthoudt ze goed, schrijf ze op of bewaar het linkje van dit artikel. Nu komen de tips!

Tip 1: Periodiek investeren of (dagelijks) traden

Als je gaat handelen crypto kan je dit dagelijks, wekelijks, maandelijks of elk kwartaal doen. Het is dus belangrijk om erachter te komen wat je fijn vindt. Focus je op de korte of lange termijn? Of toch op beide?

 Wij focussen op de lange termijn, houden ons recent ook bezig met swing trading

Het  periodiek investeren wordt vaak ook wel dollar cost averaging genoemd. Dit hebben we eerder in dit artikel uitgelegd, maar als je het bent vergeten, leggen we het nog even kort aan je uit. 

Dollar cost averaging is periodiek investeren in een ETF, aandeel of cryptovaluta omdat je de markt niet kan timen. Als de markt daalt heb je meer crypto of aandelen voor je investeringsbedrag en als de markt stijgt kan je minder aandelen of crypto kopen van je geld. Dit maakt je niet uit omdat je ervan overtuigd bent dat de markt op de lange termijn meer waard wordt. 

Tip 2: Beveilig je accounts

Bij een traditionele bank is je rekening aan jou als persoon gekoppeld. Bij crypto is dat toch even anders omdat alles in het ‘geheim’ is. Vaak heb je lange wachtwoorden face id, vingerafdrukscanner en 2FA authenticatie mogelijkheden. Vaak zijn exchanges veilig maar kunnen je wachtwoorden en gebruikersnaam worden gehackt. 

Daarom is een 2FA belangrijk omdat ze dan niet zomaar in je account kunnen komen. Zels ook als ze je wachtwoord en gebruikersnaam in handen hebben.

Wil je je crypto echt goed beveiligen? Dan kan je het beste een ledger kopen. Je geld staat dan veilig op de blockchain en hier kan je alleen bij via een ledger (soort usb stick met een heel lang wachtwoord). Eigenlijk staat je crypto dan veilig op de blockchain en kan alleen jij erbij. 

Hint: vergeet alleen niet je 24-woorden wachtwoord, want dan heb je wel een ‘klein’ probleem. Maar gelukkig hebben ze daar tegenwoordig ook efficiënte en toffe oplossingen voor. 

Tip 3: Volg de trend ( de markt)

Met volg de trend bedoelen we dat je de markt moet volgen. Als de markt stijgt dan kan je het beste ook long gaan. Daalt de markt? Dan kan je het beste short gaan. Ben je geen trader? Dan moet je echt voor jezelf bepalen wat je graag wilt. Maar gelukkig weet je precies wanneer je winst neemt toch? Dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken. 

Volg altijd je technische analyse en laat je niet gek maken door de hype, want dat kost je vaak geld. Helaas spreken we nu uit ervaring. Dus bij deze: je bent gewaarschuwd.

Tip 4: Niemand kan de markt timen

Niemand kan de markt timen dus jij ook niet. Als een munt zakt en je vindt het een goed instapmoment dan kan je vaak het beste instappen. Natuurlijk kan een munt nog verder zakken, maar dat weet niemand. 

Het is dus belangrijk dat je alleen in een munt investeert waar je echt in gelooft. Doe je dat niet? Of heb je geen technische analyse gemaakt? Investeer dan niet. 

Tip 5: Winst heb je alleen als je verkoopt

‘Wat ik heb al 1000% winst!’ hoor je vaak beginners zeggen. Je hebt alleen winst als je het verkoopt. Als de markt stijgt heb je een waardestijging en als de markt daalt heb je een waardedaling. Je hebt pas verlies of winst als je verkoopt. 

Handelen in crypto vanaf thuis

Tip 6: Verkoop altijd in delen

In dit artikel hebben we het al gehad over het nemen van een TP (take profit) en hebben we je ook een voorbeeld gegeven. Geloof je niet meer in een munt? Dan kan je het uiteraard direct (met winst) verkopen. Als je nog steeds vertrouwen hebt in de markt dan is het gedeeltelijk verkopen de beste optie, omdat je de markt niet kan timen. 

Stijgt een munt 100%? Dan heb je nog steeds een deel van je geld staan. Daalt een munt 100%? Dan heb je al een deel winst genomen. 

Tip 7: Begin breed

Vaak zijn beginnende handelaren geobsedeerd door de korte termijn veranderingen. Natuurlijk kan je dat zijn als je een daytrader bent. Maar als je dat niet bent moet je er niet te veel op focussen. 

Kijk eerst naar de afgelopen 5 jaar, jaar, kwartaal, maand, week, dag, uur, minuut en seconde. Geld verdienen kan lang duren dus je moet bereid zijn om lang te kunnen wachten. Natuurlijk is crypto veel volatieleren (bewegelijker) dan aandelen, maar dat zegt niet dat je op de eerste dag gelijk een waardedaling van 100% gaat zien. 

Tip: Ook als je een technische analyse gaat maken, is het verstandig om eerst naar de laatste jaren te kijken en dan pas naar de laatste maanden, weken en uren. 

Tip 8: Vallen en opstaan

Wil je een succesvolle handelaar worden? Daar moet je voor vallen en opstaan omdat je niet direct winstgevend zult zijn, vooral niet als je gaat daytraden en swingtraden

Wist je dat 90% van crypto handelaren geld verliezen? Daarom adviseren we altijd om klein te beginnen en dit uit te bouwen als je meer ervaring op doet. Je moet het eerst leren. 

Ga je voor de lange termijn investeren? Dan is dit advies minder relevant omdat je investeert voor de lange termijn. Maar als je dagelijks- of wekelijks wilt handelen dan is de kans groter dat je in het begin van je trading carrière geld gaat verliezen. 

Wij beloven je geen gouden bergen, want traden/investeren komt met vallen en opstaan. Maar de aanhouder wint!

Tip 9: Geld verliezen hoort erbij

Natuurlijk hoort geld verliezen erbij, want 90% van traders verliezen geld. Hoe denk je anders dat de andere 10% hun geld verdienen? Juist er moeten verliezers zijn. 

Maar je moet goed onthouden dat je alleen geld verliest als je een positie sluit of verkoopt. Ook kost het succesvol traden tijd. Je leert het niet in 2 of 3 dagen. Voordat je een succesvolle daytrader of swingtrader bent en consistent geld verdient ben je waarschijnlijk 2 of 3 jaar verder. Wij zijn zelf pas ook zes maanden aan het swingtraden en het leren kost je a) geld en b) tijd. 

Leer de basis koop een crypto cursus, download een e-book en bekijk veel video’s over hodl, daytraden en swingtraden. 

Tip 10: Investeer alleen geld dat je kunt verliezen

Investeer altijd alleen geld dat van jou is en dat je kan verliezen. Gebruik nooit geleend geld, dus ook niet een studiefinanciering om te kunnen traden. Je moet het emotioneel en financieel aankunnen om elke cent te verliezen. 

Het is dus belangrijk dat je altijd eerst voor je gezin en jezelf zorgt voordat je gaat investeren. Handel alleen met geld dat je over hebt en kan verliezen. 

TIP: Begin klein. Het maakt niet uit hoeveel dat is voor jou. Dit kan €10, €100 of €1000 zijn. Leer de basis van crypto en traden. Daarna kan je steeds meer investeren en vooral als jij je winst herinvesteert.  

Conclusie: Handelen in crypto

Wil je beginnen met handelen in crypto? Dan is het belangrijk dat je (een beetje) geld investeert, veel leert en ook echt ervaring op gaat doen, want met alleen lezen kom je er niet.

Weet je nog niet welk platform het beste bij je past? Lees dan ons blog beste crypto app. In dit artikel vertellen we je alles over de beste apps en websites om te beginnen met het verhandelen in crypto.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *