Leverage trading wordt ook wel een hefboomeffect genoemd. In dit artikel leggen we je uit wat een hefboomeffect is en hoe je een hefboomproduct gebruikt. Dus ook als je een beginner bent, is het na dit artikel eenvoudig te begrijpen.
Ook delen we je een tool waarmee je, je positie grootte kan berekenen omdat dit de basis is van traden.
Heb je nog geen kennis over traden? Lees dan eerst ons blog traden voor beginners. Weet je wel hoe het handelen werkt? Dan kan je dit blog verder lezen.
Disclaimer: Wij zijn geen financieel adviseurs en dit artikel kan dus niet als financieel advies worden beschouwd. Onze artikelen zijn alleen voor informatieve doeleinden. Het handelen in hefboomproducten brengt een grote risico met zich mee als je niet weet hoe je het goed kan toepassen.
Wat is leverage trading?
Met een hefboomproduct kan je van een kleine investering inspelen op een koersstijging of koersdaling. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat je met minder vermogen een groter bedrag mag traden. Dus hoe groter de hefboom, hoe groter het risico.
In dit artikel vertellen we je mee welke producten je met leverage kan traden en geven we je verschillende voorbeelden, zodat je precies weet wat het is en hoe het werkt.
Welke hefboomproducten zijn er?
Er zijn verschillende markten waar je kan traden met leverage. Wij zelf gebruiken leverage voor bitcoins traden, maar je kan ook een hefboomeffect toepassen op obligaties, grondstoffen, valuta, indices en natuurlijk ook op aandelen.
Hoe werkt een hefboomeffect?
Wij gaan je dit laten zien aan de hand van een paar fictieve voorbeelden. OP de manier willen we je graag uitleggen hoe een hefboomeffect werkt en hoe je met een relatief kleine investering grotere trades kan plaatsen.
Voorbeeld traden met een hefboom:
In het voorbeeld van deze trade gebruiken we een leverage van 1:10. Wij kopen 100 aandelen voor $10. Normaal gesproken zou je zonder leverage $1000 nodig hebben, maar omdat we een hefboomproduct gebruiken wordt onze inleg maar $100.
Door een 1:10 leverage te gebruiken wordt de berekening $1000 / 10 = $100.
Op deze manier kan je met een klein bedrag toch grotere trades aan gaan.
Als het aandeel naar $20 dollar stijgt, blijft de winst gelijk als de persoon die wel het volle bedrag van $1000 had betaald voor de aandelen. De trader en de investeerder hebben beide een rendement van $1000.
Alleen is het winstpercentage van de trader 1:10 omdat hij leverage heeft toegepast. Voor elke $100 dollar die hij had geïnvesteerd met een hefboomproduct krijgt hij er $1000 voor terug.
Natuurlijk is dit een one of a kind trade omdat een rendement van keer 10 met een trade maar voor weinig mensen is weggelegd. Wij hebben zelf vaak tussen de 5% en 15% winst. Maar we hopen dat we je het zo duidelijk hebben uitgelegd.
Let op: Dit is een eenvoudige uitleg over het hefboomeffect. Wil je dit zelf ook gaan toepassen? Contacteer dan een bevoegde financieel adviseur die je hierbij kan helpen.
Kan je het risico bij een hefboom beperken?
Als je gaat traden met leverage kan je vaak ook een stop loss gebruiken. Dit houdt letterlijk in stop met verliezen. Ook kan je een broker kiezen waar je geen negatief saldo mag hebben. Riskeer ook nooit je volledige account als je gaat leverage traden. Wijzelf gebruiken maximaal 1% van ons account, omdat we geen onnodig risico willen lopen.
Natuurlijk kan je een grotere risicopercentage toepassen, maar dan ga je uiteraard meer geld verliezen als je margin call of stop loss wordt geactiveerd.
Tip: Start met een klein bedrag wat je kan missen, want in het begin ga je geld verliezen. Wij noemen dit bedrag leergeld. Ook kost het je tijd om het goed te begrijpen en traden te leren.
Hoe werkt risicomanagement bij leverage trading?
In dit voorbeeld gebruiken we een positie grootte berekening waar we een trade plaatsen op het hefboomproduct Bitcoin.
Zie calculatie hieronder:
Je kan zien dat je met een account waarde van $100, en met een 1% risico toch $33,33 kan verdienen. Dat is 33% rendement! Ook kan je zien dat je maar 1$ verliest als je stop loss prijs wordt getriggerd.
Om deze trade te plaatsen heb je 300 contracten ($300) nodig, maar omdat we maar $100 hebben, moet we een leverage van 1:3 gebruiken om deze trade te kunnen plaatsen met het huidige risicoprofiel dat we hebben gemaak.
Dit vinden wij een goed voorbeeld van risicomanagement bij leverage trading.
Wil je deze calculator ook zelf gebruiken? Dan kan je de gratis positie calculator vinden op de website van Doopiecash. Ook hebben zij gratis en betaalde crypto trading cursussen die we je van harte durven aan te raden. Maar natuurlijk is dat je eigen keuze. Wel zo eerlijk toch!
Tip: Zelfs als je een crypto cursus koopt, wordt je niet gelijk miljonair omdat het vak traden tijd kost om te leren en het gaat je sowieso leergeld kosten, omdat je net als ons domme foutjes gaat maken.
Maar hoe bepaal je de instapprijs, verkoopprijs en stop loss?
Dit doe je altijd aan de hand van een technische analyse (TA). Hier bepaal jezelf aan de hand van de prijs actie waar je wilt instappen en uitstappen. Wil je meer over prijs actie leren? Lees dan ook ons crypto trading blog.
Wat zijn de voor- en nadelen van traden met een hefboom?
Wij vertellen je graag nog even in het kort wat de voor- en nadelen zijn van leverage trading. Door ze overzichtelijk in twee rijtjes voor je op te stellen hopen we dat je zo duidelijke inzichten krijgt.
Voordelen:
✔ Je kan met weinig geld, relatief veel geld verdienen;
✔ je kan met een klein bedrag beginnen met het toepassen van leverage;
✔ je kan een stop loss instellen om je verlies te verkleinen;
✔ je kan online calculators gebruiken om je risico te berekenen;
✔ je kan investeren in een crypto cursus of advies krijgen van een financieel adviseur over hefboomproducten.
Nadelen:
✘ Je kan geld verliezen als je leverage niet goed toepast;
✘ je hebt met een hefboomproduct meer risico dan gewoon investeren in aandelen, crypto, obligaties of grondstoffen.
Conclusie: Leverage trading
Traden met een hefboom of leverage is ideaal als je met een klein account toch grote trades wilt plaatsen, maar het is wel belangrijk dat je een goede risicomanagement hanteer. Wees dus altijd voorzichtig.
Gelukkig kan je bij veel brokers een stop loss gebruiken waardoor je weet hoeveel geld je kan verliezen voordat je een trade opent. Als je hebt besloten om te starten met een hefboom effect raden we je aan om dit te doen met een klein bedrag en door je goed te verdiepen in het product, de broker en door je risico’s te managen.