staken crypto

Wat is staken crypto en hoe kan je er geld mee verdienen? Dit wordt steeds vaker gevraagd en dat begrijpen we erg goed. Steeds meer exchanges als Bitvavo geven je de mogelijkheid om crypto te staken en zo kan je extra geld verdienen. 

Met crypto staken kan je je rendement vergroten en dat wilt elke crypto investeerder toch? Daarom hebben we dit artikel alles over het staken van crypto geschreven, zodat jij het straks zelf ook kan doen. 

Ook leggen we je uit waar je het kan doen, wat de voordelen en nadelen zijn en welke munten je kan staken.

Disclaimer: Wij zijn geen financiële adviseurs. Met het staken van crypto kan je geld verdienen. Uiteraard kan niemand je dit garanderen, wij dus ook niet. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je geld gaat investeren in cryptocurrencies.

Wat is staken crypto?

Het staken van crypto is eigenlijk het inkopen van een cryptocurrency en die voor langere tijd op je account laten staan. 

Je kan staken vergelijken zoals de bank die we nu kennen, maar dan met meer rente. Staking is dus eigenlijk rente krijgen over je geïnvesteerde cryptomunten. 

Staking kan je dus vergelijken met rente krijgen van de bank over je rekeningen. Alleen is de rente bij het staken van crypto vele malen groter. Gemiddeld is het 5%. Staken is net als rente een beloning voor het langer vasthouden van cryptocurrencies. 

UIteraard verandert de rente die je krijgt op crypto wel. En let op! Niet alle cryptocurrencies kan je staken. Je kan alleen cryptomunten staken die Proof of Stake zijn.

Tip: het staken van crypto kan een compound (rente op rente) effect hebben als je dit voor langere tijd doet. Je kan er dus zelfs net als bij aandelen een passief inkomen mee genereren. 

Wat is staken crypto

Wat is Proof of Stake en hoe werkt het? 

Proof of Stake is in 2011 bedacht door een slimme crypto fanaat genaamd QuantumMechanica. Hij stelde voor dat één node (persoon of bedrijf) wordt gekozen om een blok uit de blockchain te valideren. Het zijn dus geen miner zoals bij Proof of Work, maar het zijn validators. Er wordt dus niet gemined, maar er wordt wel gedaan aan minting/forging. 

Wil je een validator worden? Dan word je niet zomaar gekozen, omdat je een minimale inleg moet hebben die zij moeten geven aan het netwerk als een borg (stake). Hoeveel zij inleggen in de ‘’online kluis’’ bepaald of zij wel of niet worden gekozen. Hoe meer geld je stort in het netwerk, hoe groter de kans je hebt om een validator te worden. Het is dus een voordeel voor mensen met meer cryptocurrencies. 

Als een node is gekozen om een nieuwe block te valideren moet de validator alle transacties controleren. Zijn alle transacties goed? Dan mag hij het block valideren en toevoegen aan de blockchain. 

De validator krijgt als bedankje alle fee’s die zijn betaald in het specifieke block. Maar hoe kan je dan een node/validator vertrouwen? Als ze niet betrouwbare transacties goedkeuren verliezen zij (een deel van) hun borg.

Zolang de borg hoger is dan fee’s die hij ontvang kan je de validator vertrouwen. Want als ze dat niet doen verliezen ze meer geld dan dat ze kunnen verdienen aan de fee’s.

Wanneer een validator stopt met valideren staat de borg en de verdienden fee’s nog steeds een langere periode in de kluis. Want als het netwerk er achter komen dat de node toch een foutieve transactie heeft goedgekeurd verliest diegene nog steeds een deel van zijn borg.  

Proof of Stake is dus heel anders dan Proof of Work. Wil je de verschillen graag weten? Bekijk dan het onderstaande video voor een duidelijke uitleg.  

Staken crypto: Dit zijn de voordelen en nadelen

Uiteraard heeft het staken van crypto ook voordelen en nadelen. Wij hebben ze overzichtelijk voor je in twee rijtjes gezet. Jij kan dan goed zien of crypto staking wel of juist niet past bij jou investeringsstrategie. 

De voordelen van staking

✔︎ Je hebt geen technische kennis nodig om te beginnen;

✔︎ je hoeft alleen maar geld te investeren om crypto te kunnen staken;

✔︎ je kan een compounding effect krijgen als je voor een langere periode investeert in crypto;

✔︎ je support cryptocurrencies als je ze staked;

✔︎ je kan crypto staken beginnen via een app op je telefoon, want je hoeft alleen maar te investeren en verder niks. 

De nadelen van staking

✘ Je moet voor een langere periode investeren om te kunnen profiteren van staking;

✘ je moet veel investeren om een goed passief inkomen te genereren;

✘ je kan niet daytraden met de crypto die je staked;

✘ je hebt bij sommige coins een paar voorwaarden waaraan je aan moet voldoen. 

crypto staken

Ook beginnen met het staken van crypto? Wij staken onze crypto op Bitvavo

Bitvavo is de beste Nederlandse app waar je crypto kan staken en kan verhandelen voor een lage fee. Het fijne aan deze app en website is dat je geen minimale inleg nodig hebt om te beginnen met het investeren of staken van crypto. 

De voordelen van crypto staken en investeren op Bitvavo zijn:

✔︎ Duidelijke grafieken;

✔︎ veel keuze uit honderden munten om te verhandelen;

✔︎ meer dan 20 crypto die je kan staken en er komen er elke maand een paar bij;

✔︎ lage fee (0,25%);

✔︎ over een bedrag van €1000 betaal je de eerste week geen fee’s;

✔︎ makkelijk door de app en website te navigeren;

✔︎ gewoon betalen met iDeal;

✔︎ eenvoudig, dus perfect voor beginnende crypto investeerders.

Wil je ook beginnen met het staken en investeren in crypto? Download dan de app, want de volgende stijgende markt wil je niet missen toch?

Ja, ik wil ook kunnen staken en investeren op Bitvavo >>> 

Kan je veel geld verdienen met het staken van crypto

Je moet staken van crypto echt zien als een extra passief inkomen net als beleggen. Het staken kan je vergelijken met rente op de bank of dividend van je aandelen. Je ontvang dus niet gelijk honderden euro’s per maand als je een klein bedrag staked. 

Als je via het eerder genoemde platform Bitvavo gaat staken wordt je rendement dagelijks voor je berekend en wordt het per maand aan je uitbetaald. Hoeveel je verdient verschilt per munt omdat elke munt een andere staking percentage heeft. Vaak is het percentage tussen de 2,5% en 7,5%. Maar het kan dus meer of minder zijn. Kijk dus altijd goed voordat je investeert. 

Het fijne aan Bitvavo is dat zij een duidelijk dashboard hebben via hun website. Deze gegevens kan je niet in de app zien, dus eens in de week of maand op de website kijken, en je bent weer up-to-date. 

Op het dashboard kan je zien hoeveel je hebt verdiend, wanneer het wordt betaald en welke munten je allemaal staked. 

Tip: zet crypto staken wel aan in je account! Dit kan via de app, maar ook via de (mobiele) website. 

crypto staken bitvavo

Staken crypto via verschillende exchanges

De vraag: Wat is staken crypto en hoe verdien je er geld mee? Hebben we nu duidelijk aan je uitgelegd. Heb je toch nog een vraag? Gebruik dan ons contactformulier om contact met ons op te nemen. Vaak beantwoorden we binnen 24 uur je vraag!

Wij gebruiken zelf twee platforms om crypto te staken, namelijk Coinbase en Bitvavo.  Ja, er zijn andere apps en website, maar daar zijn we niet tevreden over of hebben we (nog) niet getest. Op welke exchanges kan je crypto staken? 

Je kan cryptocurrencies staken op: 

  1. Coinbase
  2. Bitvavo 
  3. Binance
  4. Bitcoin Meester

Dit zijn de vier grootste partijen in Nederland. Toch raden we je Bitcoin Meester en Binance af. Wij vinden de platformen Coinbase en Bitvavo gebruiksvriendelijk en duidelijker voor mensen die beginnen met staken of die een eenvoudige dashboard willen. 

De volgende munten kan je staken op Bitvavo:

Valuta Geschatte opbrengst (%)

Bitcoin (BTC) ~0,77% 

Ark (ARK) ~1,07%

Bitcoin Cash (BCH) ~1,02%

Cardano (ADA) ~5,00%

Chainlink (LINK) ~0,49%

Dai (DAI) ~6,10%

Ethereum (ETH) ~1,01%

ICON (ICX) ~7,50%

Litecoin (LTC) ~1,04%

NEO (NEO) ~0,52%

Ontology (ONT) ~0,51%

Tether (USDT) ~6,10%

Tezos (XTZ) ~0,66%

Tron (TRX) ~1,03%

USD Coin (USDC) ~6,10%

VeChain (VET) ~0,49%

Waves (WAVES) ~5,50%

Wil je ook crypto gaan staken op Bitvavo? 

Meld je dan vandaag nog aan voor Bitvavo – het platform voor crypto fanaten >>> 

De volgende munten kan je staken op Coinbase:

Valuta Geschatte opbrengst (%)

Cosmos (ATOM) ~5,00%

Tezos (XTZ) ~4,63%

Ethereum (ETH) ~4,50%

Algorand () ~4,00%

Dai (Dai) ~2,00%

Wil je ook crypto gaan staken op Coinbase?

Meld je dan nu aan voor Coinbase en begin met het staken van cryptocurrencies >>>

Conclusie: Crypto staken

Crypto staken is een toffe manier als je cryptocurrencies die je voor de lange termijn in je portfolio wilt houden ook gebruikt om ze te staken. Uiteraard moet je dan wel een crypto kopen die dit support, maar ook op een platform waar dit eenvoudig kan. 

Door staking vergroot je op lange termijn je portfolio en kan je dus net als dividend een compounding effect krijgen. En het voordeel aan het staken van crypto is dat je alleen maar crypto hoeft in te kopen en de rest wordt voor je geregeld. 

Hou je niet van lange termijn investeren in crypto dan kan jij je ook dagelijks bezig houden met het daytraden van crypto

Wil je nooit meer een blog als deze missen? Meld je dan aan via het onderstaande formulier. Dan krijg je maandelijks een update van onze blogs! Ideaal toch?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *