Wat is NFT

Wat is NFT, wat kun je ermee en hoe gaan we dit in de toekomst gebruiken? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel. Ook als je net om de hoek komt kijken in de NFT en crypto wereld leggen we je het in gebruikelijke taal uit. Laten we maar gauw beginnen!

Disclaimer: Wij zijn geen financiële adviseurs. Onze blog items hebben alleen informatieve en educatieve doeleinden. Als je wilt investeren in NFT of cryptovaluta doe dan altijd je eigen onderzoek en investeer alleen geld wat je kan missen. 

Wat is NFT?

NFT, ook wel Non-Fungible Token genoemd is een niet inwisselbaar, onvervangbaar en unieke digitale item die wordt toegewezen aan de persoon die de NFT heeft gekocht. Dit gebeurt door middel van een smart contract op de blockchain. 

Een NFT is om eigenaarschap te koppelen aan een digitale object als muziek, videoclips en digitale kunst. De registratie van een NFT is ook gekoppeld aan een online crypto wallet (digitale portemonnee). Hier kan je de gekochte NFT’s ook terug vinden.

Je bent dus de enige persoon die toegang heeft tot de NFT en je kan dat ook bewijzen, omdat het in de blockchain staat. Wist je dat iedereen kan zien dat jij de digitale eigenaar bent van een NFT? Dit komt omdat de registratie van een NFT in de blockchain staat en dat is altijd openbaar. Heel de wereld kan zien dat jij de eigenaar bent, maar niemand kan de eigenaarschap zomaar aanpassen.

Is NFT crypto?

Nee, zoals je hebt kunnen lezen is NFT geen crypto. Je kan het wel kopen en verkopen, maar je koopt geen cryptovaluta. Als je een NFT koopt, investeer je wel in een digitaal object waar alleen jij de eigenaar van bent.  

Wat is een NFT kunstwerk?
Een voorbeeld van een NFT kunstwerk

Wat kun je met Non-Fungible Tokens? 

Een NFT kan je maken, kopen en verkopen. Wij leggen de drie stappen kort aan je uit, zodat je weet wat er allemaal mogelijk is. 

Maken

Er zijn veel digitale kunstenaars en artiesten, maar ook andere mensen kunnen een NFT maken omdat een NFT een digitale eigendomscertificaat is van een afbeelding, videoclip, maar het kan ook een tweet zijn. Wist je dat de eerste tweet die is geplaatst is verkocht voor bijna drie miljoen dollar? 

Je kan dus een NFT maken van een audio-, videobestand, digitale tekening of … vul maar in. Als het digitaal is kan je er een Non-Funible Token van maken. 

Minten

Je kan ook een NFT Minten. Dit houdt in dat jij de eerste eigenaar wordt als je een NFT hebt gemint. Je kan het zien als het minen van crypto, maar dan mint je een NFT. De video van DoopieCash laat je het complete proces zien.

Voordat je een NFT kan minten of kopen, moet je wel een wallet (digitale portemonnee) hebben met daarin wat Ethereum. Bekende crypto wallets zijn Coinbase Wallet en MetaMask. Nadat je een NFT hebt gemint kan je die later in je crypto wallet terugvinden.

Wil je het hele proces zien? Bekijk dan de onderstaande video van Doopiecash

Kopen 

Uiteraard kan je ook een NFT kopen via een online marktplaats als OpenSea.io. Via dit platform kun je verschillende soorten NFT’s kopen. Bekende projecten zijn Bored Apes, Sandstorm, Crypto Kitties en CryptoPunks. 

Voordat je een NFT kan kopen, moet je wel een wallet (digitale portemonnee) hebben met daarin wat Ethereum. Bekende crypto wallets zijn Coinbase Wallet en MetaMask. 

Verkopen

Uiteraard kan je een NFT verkopen via een online marktplaats. Ook dan heb je een wallet nodig met wat Ethereum omdat het geld kost om een NFT te verkopen via een marketplace. 

NFT marketplace
OpenSea is een bekende NFT Marktplaats

Hoe wordt een NFT geld waard?

Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen omdat je een unieke digitaal object in bezit hebt waar jij de enige eigenaar van bent. Uiteraard kunnen andere Non-Fungible Tokens op jouw NFT lijken, maar die van jou blijft altijd uniek, omdat geen één NFT hetzelfde is. 

Als je een NFT hebt, creëert dit direct schaarste. Dit betekent niet direct dat je NFT veel geld waard is omdat je altijd te maken hebt met vraag en aanbod. Koop je een bekende afbeelding, video-clip of stukje digitaal vastgoed in een NFT game en is daar veel vraag naar? Dan stijgt je NFT in waarde. Is er weinig vraag en veel aanbod, dan heeft je NFT minder waarde. 

De prijs wordt dus alleen bepaald op basis van vraag en aanbod. 

Kan je een NFT traden? 

Natuurlijk kan je een NFT verhandelen net zoals je kunt handelen in crypto. Maar het verkopen van een NFT gaat anders dan een cryptocurrency omdat je een NFT alleen kan verkopen via een online marktplaats. Je verkoopt de eigendomsrechten naar iemand anders en de digitale marktplaats is de tussenpersoon. 

Voorbeeld van een NFT game

Hoe ziet de toekomst van Non-Fungible Tokens eruit?

Wij en vele andere crypto fanaten geloven dat NFT’s in de toekomst veel waarde zullen krijgen omdat de MetaVerse in opkomst is. Ook worden er complete werelden gebouwd waar je digitale objecten voor kunt kopen als een NFT. Je bent dus één van de weinige die straks een unieke avater in je bezit hebt.

Zo zijn er NFT games die stukjes land verkopen. Maar je kan ook poppetjes en accessoires kopen. Het toffe hiervan is dat als je iets koopt het in waarde kan stijgen. 

Als je iets koopt in een online game als Fortnite heeft het geen waarde omdat je het niet kan verkopen. Je kan er dus eigenlijk alleen mee pronken dat je een tof item hebt. Koop je een NFT? Dan kan je deze weer verkopen via een NFT marketplace (marktplaats voor Non-Fungible Tokens).

Conclusie: Wat is NFT?

Een NFT is een digitale item dat je kan kopen via een NFT marketplace. Als je in het bezit bent van een NFT ben jij de enige eigenaar van het unieke digitale object. Deze gegevens staan openbaar in de blockchain en kan niemand veranderen of vervalsen. 

Wil je meer leren over NFT en crypto? Meld je dan hieronder aan om één keer per maand een update te ontvangen van onze blogs en blijf op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in crypto land.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *