Beleggen in cryptomunten wordt steeds populairder. Veel ambitieuze beleggers gaan om die reden ook investeren, maar het is dan natuurlijk wel belangrijk om te weten welke crypto gaat stijgen.
Er zijn namelijk duizenden crypto munten waarin je kan investeren en dat kan natuurlijk overweldigend zijn als je net om de hoek komt kijken. Daarom gaan we in dit artikel de beste zeven munten waarin je kan investeren bespreken.
In dit artikelen behandelen we de munt Bitcoin niet. Investeren in Bitcoin zie je in elk blog of video terug en die staat al erg hoog. Door de hoge prijs van Bitcoin kan het juist interessant zijn om naar andere munten te kijken. Dit omdat wanneer Bitcoin stijgt, stijgen de andere cryptovaluta vaak mee.
Je kan dus wel stellen dat de crypto markt de laatste jaren zichzelf heeft bewezen en daarom is het juist interessant om in te stappen. Door onderzoek te doen naar cryptomunten, kansen te spotten en een gespreid portfolio kan je mooie rendementen behalen.
Tip: je kan eenvoudig crypto aanschaffen bij de Nederlandse broker Bitvavo. Meld je gratis aan en betaal over de eerste €1000 die je investeert geen handelskosten>>>
Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk als je investeert. De informatie in dit blog is puur voor informatieve en educatieve doeleinden, dus geen financieel advies. Als je investeert kan je (een deel van) je inleg verliezen. Wil je graag advies van een expert? Dan raden we je aan om een erkende financieel adviseur te raadplegen. Sommige links in dit artikel zijn gesponsord.
Welke crypto gaat stijgen?
In het begin van dit artikel hebben we al kort gesproken over Bitcoin, maar ook dat je in andere munten dan Bitcoin kan investeren. Deze alternatieve munten worden ook wel altcoins genoemd.
Het voordeel van altcoins is dat zij nóg harder stijgen dan een munt als Bitcoin. Daarom bespreken we in dit blog alleen de altcoins.
Toch benieuwd naar Bitcoin? Lees dan ons blog: investeren in Bitcoins.
1. Ethereum / ETH
Naast Bitcoin is Ethereum de populairste munt. Beide munten hebben verschillende raakvlakken, maar ETH kan nóg veel meer.
Een goed voorbeeld van het verschil tussen beide munten is dat Ethereum transacties sneller zijn en dat de achterliggende Blockchain technologie ook veel meer transacties tegelijkertijd aan kan.
Ook staat Ethereum erom bekend dat het een fijne munt is om smart contracts mee op te stellen. Zo kan je veilig en snel via de Blockchain digitale overeenkomsten opstellen en ondertekenen. Een goed voorbeeld waar smart contracts worden gebruikt zijn non-fungible tokens.
Met de Blockchain technologie van Ethereum kunnen ook dApps worden gemaakt. Dit zijn apps die gebruikt kunnen worden zonder dat er iemand de baas van is. Dit wordt ook wel decentraal genoemd. Je hebt de term decentraal vast en zeker wel vaker gehoord als je blogs of video’s over crypto hebt geconsumeerd.
Een gedecentraliseerd systeem als de Blockchain of dApps zijn belangrijk voor crypto investeerders. Apps als Meta (voorheen Facebook) en Whatsapp (onderdeel van de Meta groep) zijn van een centrale partij. Je berichten worden dan beheerd door deze partijen. Bij dApps worden je berichten niet beheerd door een derde partij.
Ethereum wordt ook wel ‘het nieuwe internet’ genoemd. Een internet dat niet wordt beheerd door bedrijven als Meta en waar gebruikers de baas zijn van hun gegevens.
2. Cardano / ADA
Wist je dat Cardano ook wel de derde generatie Blockchain wordt genoemd? Dit komt omdat de mede-founder van Ethereum Cardano heeft opgericht. Het is dan ook niet gek dat beide munten op elkaar lijken. Toch zijn ze net even anders.
Anders dan Ethereum focust Cardano zich voornamelijk op financiële applicaties die ervoor zorgen dat consumenten, bedrijven en overheden simpel en snel transacties kunnen versturen.
Cardano is op het moment van schrijven nog steeds in ontwikkeling en dat biedt kansen. Op het moment dan Cardano door miljoenen consumenten en duizenden bedrijven gebruikt wordt, is de kans groot dat deze munt stijgt in waarde.
Ook hebben de ontwikkelaars wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om te kijken wat er in het huidige systeem niet goed gaat en wat er juist beter kan.
Welke crypto gaat stijgen kan niemand je garanderen maar wij zijn in ieder geval benieuwd wat deze munt de komende jaren gaat doen. We hebben niet voor niets in Cardano geïnvesteerd. Door de adaptatie van Cardano door consumenten, bedrijven en overheden kunnen we mooie rendement gaan behalen.
3. Binance Coin / BNB
Binance coin, ook wel BNB genoemd, is ontwikkeld door het crypto platform van Binance. Hier kan je verschillende munten kopen en verkopen. Tijdens dit proces kan je ervoor kiezen om BNB te gebruiken als betaalmiddel.
Op het moment dat je BNB gebruikt, krijg je korting als je crypto coins koopt. Binance gaat de munt waarschijnlijk ook voor andere zaken als non-fungible tokens gebruiken en creëert zo een eigen economie. En daar zien wij en vele andere veel geld in.
4. Polkadot / DOT
Polkadot is net als Cardano ook opgericht door founder van Ethereum (Gavin Wood). Hij vond de groei van Ethereum te traag en startte om die reden Polkadot.
Polkadot is een munt die focust op web 3.0 (gedecentraliseerd internet). De munt maakt het mogelijk dat meerdere Blockchains met elkaar kunnen verbinden en dat biedt natuurlijk kansen.
Zo kunnen de Blockchains transacties en informatie met elkaar delen, zodat ze nog eenvoudiger contracten of crypto kunnen versturen.
De missie van DOT is dat zij het gedecentraliseerde internet worden voor cryptovaluta. Hier zijn de gebruikers de baas en kan er geen overheid of beheerder met je meekijken.
5. Chainlink / Link
Chainlink heeft de oplossing gevonden die Ethereum (nog) niet kan oplossen. Anders dan ETH kan Link wel externe gegevens van een Blockchain verwerken in een smart contract.
Chainlink is dus de schakel tussen Blockchains en smart contracts. Door Oracle kunnen de gegevens met elkaar verbonden worden. Een Oracle stuurt gegevens naar de Blockchain toe. Op die manier kunnen wereldse gegevens worden verwerkt in de technologie van de Blockchain.
Wist je dat Link al met grote partijen als Google en SWIFT samenwerkt? Door de adaptatie van overheden, consumenten en bedrijven kan deze cryptovaluta de komende jaren gaan stijgen.
6. Litecoin / LTC
Litecoin bestaat bijna net zolang als Bitcoin en lijkt daarom ook erg veel op Bitcoin. En is bijna niet meer weg te denken uit de top tien cryptomunten. Leuk feitje: LTC is opgericht door oud Google werknemer Charlie Lee.
Het doel van LTC is om transacties sneller en goedkoper te maken dan de concurrent Bitcoin. Net als bij Bitcoin is Litecoin gedecentraliseerd, waardoor overheden en banken buitenspel worden gezet.
Litecoin wordt al geadapteerd door verschillende bedrijven, maar heeft concurrentie van Bitcoin en altcoins.
7. Ripple / XRP
Ripple, ook wel bekend als XRP richt zich net als vele andere cryptomunten op het goedkoper en sneller maken van betalingen via een gedecentraliseerd platform. Via het peer-to-peer netwerk van Ripple kunnen overboekingen door heel de wereld binnen enkele seconden worden gerealiseerd.
Maar XRP is wel anders dan de eerder genoemde munten in dit artikel wat betreft transacties. Zij willen juist samenwerken met banken en overheden. Zo werken ze al samen met één van de grootste financiële instellingen van Amerika American Express.
Ook werkt XRP niet via de Blockchain. Zij werken via hun eigen technologie die transacties kan verwerken en verifiëren. Deze technologie wordt ook wel het Ripple protocol consensus algorithm (RCPA) genoemd.
Welke crypto gaat stijgen weet niemand, maar er zijn altijd munten die hoge verwachtingen hebben zoals XRP.
Waar moet je opletten als je wilt investeren in crypto?
Er zijn uiteraard ook punten waar je op moet letten als je wilt investeren in cryptovaluta. Van welke waarde een munt biedt, maar ook hoe je om moet gaan met je budget en je emoties. Want dat laatste speelt een grote rol bij investeren.
1. Weet de achterliggende waarde van een munt
Veel munten hebben een roadmap of een whitepaper waar ze de missie en doelen van de munt aan je uitlichten. Een goed voorbeeld hiervan is de whitepaper van Bitcoin.
in de whitepaper wordt exact uitgelegd hoe de munt werkt en wat het de missie van BTC is.
2. Bepaal een realistisch budget
Als je weet welke munten je interessant vindt, kun je ervoor kiezen om te investeren. Het is dan wel belangrijk dat je alleen investeert met geld dat je niet nodig hebt. We investeren zelf maandelijks een vast bedrag in verschillende assets als aandelen en crypto. Dit kan ook fijn voor jou werken, maar iedereen is natuurlijk anders. Sommige investeren eens in het halfjaar en andere mensen investeren periodiek.
3. Vermijden van investeren in speculatieve munten
Is er een nieuwe munt of zijn er veel geruchten dat een munt gaat stijgen? Dan kan je het beste hard de andere kan oprennen. Investeren in speculatieve munten kan ervoor zorgen dat je snel je investering verliest. Dit worden ook wel pump en dump munten genoemd.
Het is verstandiger om te kijken naar de top 10 cryptovaluta als je wil investeren. Munten als Bitcoin, Ethereum, Carano en XRP hebben zichzelf bewezen dat ze betere investeringen zijn dan extreem speculatieve munten. Maar ook hier geldt: doe je eigen onderzoek! Want welke crypto gaat stijgen weten de mensen in een Reddit of Telegram groep niet. Zij volgen net als de andere de menigte. Kortom: wees geen schaap.
4. Gebruik je volle verstand
In de tip hierboven hebben we al aangehaald dat je niet zomaar in een munt moet investeren. Je moet naar onze mening altijd je eigen onderzoek doen als je investeert. Want als er een crypto crash of correctie komt, weet je waarom je in een munt hebt geïnvesteerd en verkoop je niet zomaar met tientallen procenten verlies. Weet waar je in investeert en houd je emoties onder controle.
5. Weet wie wat zegt
Er zijn veel guru’s en bn’ers die je van alles beloven over een cryptomunt. Vaak krijgen zij hiervoor betaald en hebben vaak zelfs nog geen eens de munt in hun portfolio. Als ze überhaupt wel geïnvesteerd hebben in crypto.
Bepaal voor jezelf wie het zegt en als deze persoon geen expert is, is het verstandig om niet naar die persoon te luisteren. En onthoudt: doe altijd je eigen onderzoek.
6. Doe je eigen onderzoek
Een munt onderzoeken is cruciaal. Je weet dan waarom je in een cryptovaluta hebt geïnvesteerd. Hierdoor kan je ook beter je emoties in bedwang houden als de munt daalt. Welke crypto gaat stijgen? Daar kom je pas achter door er onderzoek naar te doen. En daarna kan je concluderen of een crypto munt potentie heeft om te stijgen.
7. Bescherm je crypto
Er zijn verschillende manieren waarmee je je crypto kan beveiligen. Zo zijn er online crypto wallets en hardware wallets. Beide zijn verschillend van elkaar omdat je bij een hardware wallet een apparaat nodig hebt om bij je crypto portfolio te komen. Maar je kan natuurlijk ook de wallet van een crypto broker gebruiken.
Conclusie: welke crypto gaat stijgen?
In dit blog hebben we verschillende cryptomunten behandeld waarin verwacht wordt dat ze gaan stijgen, maar garanties heb je nooit. Wees je daarom bewust van de risico’s van investeren. Maar wees je ook bewust van de mogelijke rendementen die je kan behalen. Deze twee moet je met tegen elkaar wegen en daarna kan je besluiten om te investeren.
Schrik niet van de vele termen die voorbij komen in de crypto wereld. Vaak worden ze overdreven moeilijk gemaakt. Maar uiteraard is investeren niet voor iedereen weggelegd. Dit komt vaak door de emoties die mensen ervaren.
Wil je graag investeren in cryptomunten en wil je net als ons en duizenden anderen je crypto kopen bij een Nederlandse exchange?
Meld je gratis aan en betaal over de eerste €1000 die je investeert geen handelskosten >>>
Dit blog is als laats ge-update op 29-01-2024.